Hlavní obsah

Čaputová se potkala se Zelenským. V Kyjevě podpořila přijetí Ukrajiny do EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová při úterní návštěvě Kyjeva promluvila v ukrajinském parlamentu. V projevu podpořila co nejrychlejší vstup Ukrajiny do Evropské unie.

BEZ KOMENTÁŘE: Zuzana Čaputová se v Kyjkevě setkala s Volodymyrem ZelenskýmVideo: AP

 
Článek

Slovenská prezidentka v projevu připomněla vojenský materiál, který Slovensko Ukrajině dodalo na obranu před ruskou agresí, a citovala také ukrajinského básníka Tarase Ševčenka.

O obsahu vystoupení před Verchovou radou informoval ukrajinský server Gazeta.

Putina přirovnala k Hitlerovi

„Ukrajina hrdinně brání Evropu před Ruskem," řekla Čaputová. Ruského prezidenta Vladimira Putina přirovnala k Adolfu Hitlerovi, napsal na sociální síti Telegram ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko. Prezidentka také slíbila, že se Slovensko postará o ženy a děti, které byly nuceny opustit své domovy.

Čaputová v ruštině vzkázala vojákům: Ubližovat bezbranným je největší slabošství

Evropa

Během dopoledne Čaputová navštívila obce Boroďanka a Irpiň nedaleko Kyjeva, kde byly ostřelováním zasaženy civilní cíle, informoval kabinet prezidentky. Během krátké návštěvy se Čaputová rovněž setkala se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

„V Boroďance a Irpini jsem na vlastní oči viděla stopy zkázy, kterou ruští vojáci přinesli na Ukrajinu. Stovky kilometrů na východ a na jih i dnes čelí stejné zkáze tisíce dalších ukrajinských civilistů, žen, mužů i dětí. Věřím, že když pomine tato noční můra, Ukrajina opět rozkvete,“ uvedla slovenská prezidentka na sociální síti. „Vy jste naše oči v Evropě, vy vidíte, co se tady stalo. Děkujeme, že jste přišli,“ řekla Čaputové nejmenovaná představitelka města Irpiň u Kyjeva.

Bratislava slíbila zveřejnit další podrobnosti o cestě po návratu Čaputové na Slovensko.

Foto: Slovenský prezidentský úřad

Slovenská prezidenta Zuzana Čaputová v Kyjevě

Čaputová je teprve druhou hlavou státu, která promluvila v ukrajinském parlamentu od začátku ruské invaze 24. února. Minulý týden v Kyjevě vystoupil polský prezident Andrzej Duda.

Zuzana Čaputová v ukrajinském parlamentu

Český premiér Petr Fiala, jeho kolega z Polska Mateusz Morawiecki a nyní již bývalý šéf slovinské vlády Janez Janša byli v polovině března první západní představitelé, kteří se v tehdy ještě obleženém Kyjevě setkali se Zelenským. Slovenský premiér Eduard Heger se tehdy cesty odmítl účastnit.

Ruský voják ukázal dronu prostředníček. Další mu poslal přesně mířený granát

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám