Hlavní obsah

Čaputová: Realita vyrážela dech

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová označila ve svém prvním novoročním projevu za největší dluh po listopadu 1989 zajištění pořádku a férovosti v reálném životě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Článek

„Máme za sebou důležitý rok odhalování reality, která nám chvílemi vyrážela dech,“ upozornila hlava státu.

Čaputová konstatovala, že z různých zveřejňovaných zvukových a obrazových záznamů se veřejnost dozvěděla, že mnozí z těch, kteří měli sloužit spravedlnosti a veřejnému zájmu, stáli na opačné straně. „Pro nikoho není příjemné vidět, jak podezřelý z nejtěžších zločinů uráží, ponižuje a korumpuje bývalého generálního prokurátora, který mu slouží,“ uvedla prezidentka.

Nejdůvěryhodnější osobností politiky je pro Čechy Čaputová, vystřídala Zemana

Domácí

„Problémy, kterým čelíme, nejsou malé, ale věřím, že díky poctivým a profesionálním vyšetřovatelům a prokurátorům se už dnes jedná opravdu o očistný proces. Samozřejmě, pokud se nezastaví a bude pokračovat dál,“ dodala hlava státu.

Volby jako šance

Čaputová vyzvala občany Slovenska, aby se 29. února 2020 zúčastnili parlamentních voleb. „Učiňme z roku 2020 rok šancí a využitých příležitostí,“ vyzvala prezidentka.

Hlava státu vyjádřila rovněž své rozčarování. „Se smutkem a rozčarováním sleduji, jak nabírá na síle hrubost, vulgárnost a manipulace ve veřejné debatě. Jak si pomalu zvykáme na to, že osobní konflikt je legitimní pracovní metodou. Jako kdyby jedinou cestou k prosazení svých myšlenek bylo ponížení oponenta a vymezení se na jeho úkor,“ upozornila prezidentka. „Se slovem se často zachází účelově bez odpovědnosti za následky a s umlčením vlastního svědomí,“ dodala Čaputová.

Emoce nesmí paralyzovat

Hlava státu vyjádřila pochopení nad tím, že občané občas cítí hněv z neférovosti, které jsou vystaveni. „Tyto emoce nás však nemohou paralyzovat. Budu se snažit podporovat vás v tom, abychom se chopili příležitosti a dokončili jsme proměnu našeho Slovenska, jako úspěšného příběhu ve středu Evropy. Je k tomu zapotřebí ještě jedna věc a tou je důvěra. Nejen důvěra v cíle, které si stanovíme, ale také důvěra v instituce. Navzdory tíživým zjištěním o selhání jednotlivců neztraťme důvěru v policii, v prokuraturu, soudy, naše nemocnice, hasiče a úředníky. A nakonec ani důvěru vůči politikům. Ne všichni jsou nehodní. Nedejme se otrávit řečmi lží a nenávisti,“ uvedla hlava státu. „Ať je rok 2020 rokem naplněných příležitostí. Zvládneme to,“ dodala.

Slovenský prezidentský palác duhový nebude, vyvrací zvěsti Čaputové tým

Evropa

Prezidentka Slovenské republiky upozornila, že v roce 2019 se na Slovensku stalo množství událostí, které potvrdily, že Slováci dovedou být soucitní, velkorysí a obětaví. „Zvlášť pokud nás všechny sblíží neštěstí, které připraví naše spoluobčany o život nebo o majetek. Potenciál spolupatřičnosti je na Slovensku mnohem větší, než si často myslíme, a dokazuje, že Slovensko je země dobrých lidí,“ zdůraznila Čaputová.

Hlava státu se vyjádřila rovněž k ekologickým problémům. „Jsme zřejmě poslední generace, která může učinit kroky na záchranu planety, proto musíme jednat. Postarejme se o ochranu našich lesů, o očistu ovzduší a o ochranu druhů, které svou činností ničíme,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám