Hlavní obsah

Cameron drží Evropu pod krkem, stěžuje si předseda Evropského parlamentu

Brusel

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz označil v noci na sobotu za skandální, že britský premiér David Cameron nehodlá odstoupit z funkce dřív než v říjnu. Podle Schulze Cameron „drží celý (evropský) kontinent jako rukojmí”, napsala agentura AFP.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Britský premiér David Cameron s manželkou po odevzdání hlasů v referendu

Článek

„Znovu je celý kontinent držen jako rukojmí kvůli diskusím uvnitř Konzervativní strany,” kritizoval odstupujícího britského premiéra Schulz. Cameron řekl, že odstoupí v říjnu při sjezdu konzervativců a až jeho nástupce by měl jednat o odchodu z EU . „Kdyby byl zájem, dal by se kongres (konzervativců) svolat klidně v neděli ráno,” dodal. Schulz

Představitelé Evropské unie v pátek vyzvali Camerona, aby co nejdříve zahájil jednání o odchodu Británie z Evropské unie poté, co britští voliči ve čtvrtečním referendu podpořili brexit.

Když Cameron v roce 2013 oznámil svůj záměr zorganizovat referendum o setrvání Británie v EU či o jejím vystoupení z unie, „svázal celý kontinent svým taktickým vyjednáváním”, prohlásil předseda europarlamentu v pátek večer v rozhovoru s německou televizní stanicí ARD.

Už tehdy tak Cameron učinil kvůli sílícímu napětí ve vlastní straně, část toryů chtěla odejít z EU a posilovala euroskeptická strana UKIP. Referendum tak bylo úlitbou frakci pro odchod a mělo zamezit odlivu voličů k UKIPu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám