Hlavní obsah

Bývalý španělský premiér Aznar posvětil tajné lety CIA s vězni

– MADRID
Právo, vpl

Vláda bývalého španělského premiéra Josého Mária Aznara, věrného spojence amerického prezidenta George W. Bushe, poskytla v roce 2002 americké zpravodajské službě CIA letiště pro převoz vězňů na základnu Guantánamo. Vyplývá to z dosud utajovaných dokumentů a korespondence členů vlády, které zveřejnil deník El País.

Foto: Právo

José Mária Aznar

Článek

Washington v roce 2002 požádal Madrid o souhlas s tím, že letouny CIA budou využívat španělský vzdušný prostor a španělská letiště k mezipřistání. „Aznarova vláda souhlasila do 24 hodin,“ upozornil list.

Tehdejší španělský ministerský předseda se vědomě snažil celou záležitost utajit. Proto doporučil Američanům, aby používali stranou ležící vojenské letecké základny Morón de la Frontera a Rota na jihu Španělska. Podle dokumentů využilo španělské základny pro mezipřistání v letech 2002 až 2005 jedenáct amerických letadel při cestě na Guantánamo.

Národní soudní dvůr v Madridu už několik měsíců vyšetřuje používání španělských zařízení pro lety CIA s vězni. Až dosud zástupci španělských vlád popírali, že by o něčem podobném věděli. Socialistický ministr zahraničí Miguel Ángel Moratinos zdůraznil, že ho jeho konzervativní předchůdce o záležitosti neinformoval. Proto nařídil její prošetření, které ukázalo nové skutečnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám