Hlavní obsah

Bývalý šéf německé diplomacie daruje manželce ledvinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Bývalý německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier se chystá darovat své nemocné manželce ledvinu. Na několik týdnů se proto nynější předseda poslanecké frakce opoziční sociální demokracie (SPD) stáhne z politického života.

Článek

"Budu sám dárcem orgánu," oznámil v pondělí překvapivě čtyřiapadesátiletý politik. Jeho manželka Elke už několik týdnů trpí vážným onemocněním ledvin. Podle agentury DPA podstoupí oba operaci už v úterý. Svůj návrat do politiky Steinmeier předpokládá v říjnu.

Blízký spolupracovník někdejšího sociálnědemokratického kancléře Gerharda Schrödera byl v předchozí německé vládě velké koalice CDU/CSU a SPD (2005-2009) ministrem zahraničí a od roku 2007 i vicekancléřem. V loňských parlamentních volbách kandidoval za sociální demokraty na úřad kancléře, po historickém propadu jeho strany ale skončil jako vůdce nejsilnějšího opozičního uskupení ve Spolkovém sněmu.

Steinmeier není prvním vrcholným představitelem SPD, který si kvůli zdravotnímu stavu manželky dal "politickou přestávku". V roce 2007 rezignoval na své vládní funkce tehdejší vicekancléř a ministr práce a sociálních věcí Franz Müntefering, jehož manželka trpěla vážným nádorovým onemocněním. Do politického života se vrátil po roce, kdy byl zvolen předsedou SPD.

Steinmeierova manželka Elke Büdenbenderová je soudkyní správního soudu v Berlíně. Mají spolu čtrnáctiletou dceru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám