Hlavní obsah

Den hanby. Labouristi vyhazují bývalého šéfa Corbyna kvůli antisemitismu

– Londýn

Britští labouristé pozastavili členství svému bývalému předsedovi Jeremymu Corbynovi kvůli jeho komentářům k úřední zprávě, podle níž se tato opoziční strana za Corbynova vedení nedokázala vypořádat s antisemitismem ve svých řadách. Podle zprávy taková selhání navíc zavinila nezákonné obtěžování a diskriminaci. Nový vůdce labouristů Keir Starmer se za to omluvil, zatímco Corbyn ve zprávě vyčetl, že problém z politických důvodů zveličuje.

Foto: Stringer, Reuters

Jeremy Corbyn

Článek

Corbyn má po dobu vyšetřování pozastavené členství ve straně a v jejím poslaneckém klubu, a to kvůli svým vyjádřením a neochotě je následně odvolat, uvedla agentura Reuters s odvoláním na vyjádření labouristů.

Komise pro rovnost a lidská práva shledala vážná pochybení v přístupu vedení strany k zvládání antisemitismu a vyřizování stížností na toto téma. Vyšetřování komise začalo ještě v době, kdy labouristy vedl Corbyn.

Corbynovo vedení bylo poznamenáno ustavičnými stížnostmi na antisemitismus ve straně a kritikou předsedova přístupu k těmto stížnostem.

Starmer řeční jako bůh. Labouristé sílí

Zahraniční

Den hanby

Starmer prohlásil, že akceptuje zprávu v celém rozsahu a všechna její doporučení hodlá prosadit. „Pro stranu je to den hanby. Zklamali jsme židovské občany. Je mi opravdu líto způsobeného zármutku a utrpení,” řekl Starmer, který byl ve vedoucí funkci i za Corbyna. „Už nikdy neselžeme při potírání antisemitismu a nikdy nezklameme vaši důvěru," slíbil.

Podle komise je strana zodpovědná za porušení zákona o rovnosti, za politické vměšování do stížností na antisemitismus a za selhání při školení, jak se vypořádat se stížnostmi a obtěžováním. „Je to neomluvitelné a vypadá to spíš jako výsledek neochoty čelit antisemitismu než neschopnost,” uvedla Caroline Watersová, která komisi vede.

Corbyn uvedl, že antisemitismus pokládá za „naprosto odporný, nesprávný a zodpovědný za některé z největších zločinů” v dějinách lidstva. Prohlásil, že jako předseda strany byl odhodlán vymýtit rasismus a antisemitismus v každé podobě. Uvedl ale také, že neakceptuje všechna tvrzení zprávy, která podle něj z politických důvodů zveličila rozsah problému.

V dubnu totiž unikla interní zpráva, která si kladla za cíl zjistit, proč se Corbynovo vedení podobnými stížnostmi nezabývalo. Autoři zjistili, že to byli Corbynovi kritici, kteří blokovali řešení.

Podle Kevina Maguireho, komentátora deníku Daily Mirror, který je labouristům nakloněný, bude suspendace Corbynova členství znamenat buď „počátek, nebo zlom” Starmerova vedení. Řada dalších odborníků ovšem za kauzou vidí snahu Corbyna zdiskreditovat a vymezit se proti jeho spřízněným spolustraníkům.

Paradox voleb: Corbyn získal více hlasů než kdysi vítězný Blair

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám