Hlavní obsah

Byl to v Amesbury stejný novičok jako u Skripalových? Britská policie prověří přes 400 předmětů

Britská policie v rámci vyšetřování případu otravy novičokem v jihoanglickém Amesbury zajistila přes 400 předmětů, z nichž část může být kontaminovaná novičokem, uvedla v sobotu agentura Reuters. Klíčové bude zjištění, zda byl použitý nervový plyn novičok ze stejné série jako v případě březnového atentátu na Sergeje a Juliji Skripalovy, píše policie v prohlášení.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Policisté střeží vchod do domu v Muggleton Road v Amerbury.

Článek

V pátek policie oznámila, že už ve středu našla v domě jednoho z otrávených v Amesbury podezřelou lahvičku a že laboratorní testy následně potvrdily, že je v ní novičok. [celá zpráva]

Předmětů však policie v případu zajistila více, celkem přes 400, oznámila v sobotu. „Významná část by mohla být kontaminovaná,“ uvedli vyšetřovatelé s tím, že předměty míří do laboratoře, kde budou podrobeny chemické analýze.

„Pracujeme na tom, abychom zjistili, zda nervová látka pochází ze stejné série jako ta použitá v březnu při útoku na Sergeje a Juliji Skripalovy, to bude předmětem zájmu vyšetřovacího týmu,” uvedla policie v prohlášení.

Již čtyři otrávení

Lahvičku s novičokem policie našla v domě pětačtyřicetiletého Charlieho Rowleyho, který je jedním z dvojice, která se otrávila na konci června v Amesbury nedaleko Salisbury v Anglii. Muž je nyní je v nemocnici, kde už přišel k vědomí. Jeho o rok mladší partnerka Dawn Sturgessová minulý týden na následky otravy zemřela.

Bojově nervově-paralytickou látkou skupiny novičok, která byla za studené války vyvíjena v Sovětském svazu, byli v poslední době v Británii otráveni celkem čtyři lidé. Nejprve to byli 4. března v Salisbury někdejší dvojitý agenty Sergej Skripal s dcerou Julií, o několik týdnů později pak Rowley a Sturgessová.

Zatímco v případě Skripalových britští vyšetřovatelé hovoří o atentátu, z nějž podezřívají Rusko, ve druhém případě - podle britských médií šlo v případě Rowleho a Sturgessové o uživatele drog - se domnívají že k otravě došlo náhodou.

Reklama

Výběr článků

Načítám