Hlavní obsah

Bulharský obchodník popírá export munice z ČR na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia

Kam měla mířit munice, která explodovala ve Vrběticích, zatím není z dostupných informací jasné. Spekuluje se, že měla jít na Ukrajinu. To však opakovaně popírá bulharská firma Emco, která si ji měla údajně kupovat od české firmy Imex. Ta dodávky munice už balila, když došlo 16. října 2014 k výbuchu, při němž zahynuli dva zaměstnanci Imexu.

Foto: Policie ČR

Policisté si u epicentra jednoho z hlavních výbuchů ve Vrběticích postavili logistickou buňku. Kolem ní vybudovali ochranný val.

Článek

„Obvinění, že munice zničená při teroristickém útoku v České republice v roce 2014 byla určena k dalšímu exportu na Ukrajinu, není pravdivé. Navíc Emco nikdy neexportovalo na Ukrajinu munici pocházející z České republiky, a to je zdokumentováno,“ uvedla firma v prohlášení.

Společnost, kterou vlastní bulharský obchodní se zbraněmi Emilian Gebrev, dokonce uvedla, že měsíce přes výbuchem a nejméně rok po explozi v České republice Emco netransportovalo ani neplánovalo transportovat munici ze zmíněných skladů, a to ani do Bulharska, ani nikam jinam. Podle jejího tvrzení to dokládají dokumenty z archivů firmy z období duben 2014 až prosinec 2015.

Firma už dříve tvrdila, že po anexi Krymu nikdy ani nevyvážela munici na Ukrajinu.

Výbuch ve Vrběticích v časech a souvislostech

Evropa

Něco jiného ale tvrdí bývalý tajemník ukrajinské tajné služby SBU Vyktor Jahun. „Obchodník, který byl (později) otráven ruskými tajnými službami, vyhledával takovouto munici v zemích bývalé Varšavské smlouvy a nejlepší místo pro její uskladnění před posláním na Ukrajinu, bylo v České republice,“ řekl Jahun Svobodné Evropě. „Po explozích jsme my i české orgány měli podezření, že nejde o náhodu,“ dodal Jahun. Z jeho slov plyne, proč se mluví o reexportu.

Popírají i export do Sýrie

Firma už dříve popřela, že by plánovala vyvézt zbraně do Sýrie. Přitom ale její majitel Gebrev byl otráven novičokem 27. dubna 2015, tedy právě v době, kdy získal právo na vývoz do Ázerbájdžánu. A přes ten tehdy šly zbraně pro povstalce v Sýrii nakoupené za americké peníze.

Výbuch ve Vrběticích v časech a souvislostech

Evropa

S exportem zbraní do Sýrie je spojována největší bulharská zbrojovka VMZ Sopot, v níž došlo k výbuchu 21. března 2015. Další výbuch následoval v dubnu. Pak byla výroba zastavena a ředitel Ivan Stojenčev odstoupil. V červnu 2015 došlo k další explozi, při níž zahynul americký obchodník a byli zraněni čtyři lidé. Tato událost se ale údajně odehrála při testu granátometu.

Firma Emco si v aktuálním vyjádření stěžuje, že minulá bulharská vláda a prokuratura dlouho mlčely jak případu otravy Gebreva novičokem, tak k výbuchům ve VMZ Sopot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám