Hlavní obsah

Bulharský důchodce zažaloval expremiéra za diskriminaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia

Bulharský důchodce zažaloval bývalého premiéra Bojka Borisova za diskriminaci. Penzistu Vangela Dimanova rozhořčila politikova slova pronesená při zahájení předvolební kampaně k předčasným volbám. Borisov údajně prohlásil, že důchodci "vyjedli" fiskální rezervy země, informoval server novinite.com. Předčasné volby jsou v Bulharsku vypsány na 12. května.

Článek

Podle Dimanova, pocházejícího ze západobulharské vesnice Jardžilovci, představuje výrok bývalého předsedy vlády "přímou diskriminaci bulharských důchodců". Jak dodal, je nepřijatelné, aby taková slova na adresu té nejchudší sociální skupiny vyšla z úst muže, který ještě donedávna zastával v zemi velmi vysoký post a premiérem by se rád stal znovu po případném vítězství v nadcházejícím hlasování.

"Jde o nestoudná a falešná obvinění," uvedl Vangel Dimanov a poukázal mimo jiné na fakt, že bulharské penze jsou velmi nízké a v minulých letech se ani nijak zásadně nezvýšily.

"Minimální důchod se v letech 2009, 2010 a 2011 nezměnil, klesl na 136,08 leva (v přepočtu 1800 Kč) a v roce 2012 dosáhl 145 leva (asi 1918 Kč)," napsal mimo jiné důchodce ve své stížnosti. Důchod se tak zvýšil jen minimálně.

Podle bulharských statistik v Bulharsku loni v září žilo asi 2,2 miliónu penzistů. Důchod šedesáti procent z nich se pohybuje do 271 leva (asi 3600 Kč) a celkově na penze stát vynakládá kolem 870 miliónů leva (zhruba 11,5 miliardy korun), poznamenal bulharský list Sega.

Reklama

Výběr článků

Načítám