Hlavní obsah

Bulharský berňák nasadil na daňové hříšníky vrtulníky

Právo, Anželina Penčeva (Sofie)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofie

Prostřednictvím Operace vrtulník udeřila bulharská vláda proti korupci, daňovým únikům a ilegálním stavbám. Vyšetřovatelé hledají ze vzduchu honosné vily, které oficiálně neexistují.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na konci děravé cesty sedí hejno havranů, o kus dál vyje osamělý pes a v další ulici nějaký opozdilec pálí listí. Ve vesnici Markovo v podhůří Rodop, odkud je nejblíž do Plovdivu, vládne idyla.

Majitelé vil žijí za vysokými ploty.
obyvatelka obce Markovo

Markovo zůstávalo dlouho obcí jako každá druhá, avšak v posledních dvaceti letech se proslavilo jako bulharské Beverly Hills. Na okraji vsi přímo nad přehradou vyrostly luxusní rezidence připomínající stavební styl v Toskánsku: věžičky, tepané mříže, bazény a pěstěný trávník. „Kdo tady bydlí, to nevíme,“ říká jedna z místních. „Majitelé vil se neukazují. Jezdí v terénních vozech s kouřovými skly, žijí za vysokými ploty.“

Státní kasa prý zbohatne o milióny

Ticho v Markovu před několika dny vzalo za své. V několikasetmetrové výšce duněla nad obcí helikoptéra a v ní odborníci daňového úřadu s fotoaparáty. „Tímto vrtulníkem obvykle létají ministři,“ vysvětluje Rosen Bašarov, mluvčí berního úřadu.

Helikoptéry si vzaly do hledáčku nejen Markovo, ale i vilové čtvrti u metropole, na černomořském pobřeží a u hranic s Tureckem. Ačkoli akce má skončit až v závěru roku, Bašarov nepochybuje o tom, že dodatečný příjem pro erár dosáhne nejméně deseti miliónů leva (126 mil. Kč) za nemovitosti a další poplatky.

„Například databanka v obci Bujana, jednom z nejatraktivnějších předměstí Sofie, zahrnuje jedinou přepychovou nemovitost, přesněji řečeno palác, ze sedmi, jež jsme vyfotografovali,“ podotýká Bašarov s tím, že jen v okolí metropole objevili na šest tisíc staveb bez povolení.

Právníci se bouří

Mnozí právníci s razantním postupem vlády nesouhlasí. Akce odporuje podle právníka Michaila Ekimděva, předsedy Bulharského sdružení pro evropskou integraci a lidská práva, zákonům i ústavě.

„Máme co do činění se závažným poručením soukromí. Žádná právní norma neošetřuje, jak tyto fotky pořizovat, využívat a archivovat. Kdo zaručí, že se nedostanou do rukou gangsterů, kteří se tak dozvědí, kam se vloupat?“ ptá se. Mnohem rychleji a účinněji si mohla vláda obstarat stejné informace prostřednictvím map na Googlu.

Obyvatelům Markova se naopak akce velice zamlouvá. Jednak mají pocit, že stát se konečně jen nenechá vodit za nos a posvítí si na ty, kdo v tom umějí chodit, kromě toho se fakt, že se jejich Beverly Hills dostalo do titulků, postaral o vzestup ceny pozemků.

„Dnes bych za něj dostala čtyřikrát víc než v létě,“ přiznává jedna z místních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám