Hlavní obsah

Bulharsko vyjádřilo solidaritu s Českem, chce pomoci s vyšetřováním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofie

Bulharsko vyjádřilo „plnou solidaritu” s Českou republikou v souvislosti s výbuchy muničního skladu ve Vrběticích, z nichž Praha obvinila ruské tajné služby. Českým úřadům nabídlo také pomoc s vyšetřováním. Po pondělním setkání s českým velvyslancem v Sofii Lukášem Kauckým to uvedla končící šéfka bulharské diplomacie Ekaterina Zacharievová. Vybuchlá munice z vrbětického areálu patřila bulharskému zbrojaři a měla zřejmě směřovat na Ukrajinu.

Foto: Profimedia.cz

Bulharská ministryně zahraničí Ekaterina Zacharievová

Článek

„Chtěla bych vyjádřit plnou solidaritu s Českou republikou s ohledem na nezákonné jednání Ruské federace. Naše bezpečnostní složky jsou již v kontaktu s úřady v Praze, aby plně spolupracovaly na vyšetřování,” napsala Zacharievová na Twitteru.

V sobotu 17. dubna se rozhořela diplomatická roztržka mezi Prahou a Moskvou kvůli důvodným podezřením české strany, že ruská vojenská rozvědka GRU stála za výbuchy ve Vrběticích v roce 2014. Česko kvůli tomu vyhostilo 18 lidí z ruské ambasády v Praze, Moskva pak 20 pracovníků českého velvyslanectví v Moskvě. Později české ministerstvo zahraničí informovalo o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka do konce května. Rusko následně oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád "na striktní paritu". V solidaritě s Českem vypovědělo ruské diplomaty Slovensko, Litva, Lotyšsko, Estonsko a Rumunsko.

České obvinění je absurdní, řekl Putin Macronovi

Stalo se

Vybuchlá munice z vrbětického skladu patřila společnosti EMKO bulharského obchodníka se zbraněmi Emilijana Gebreva, který deníku The New York Times minulý týden přiznal, že dodával zbraně na Ukrajinu, a to i po roce 2014, kdy na východě země tamní separatisté podporovaní Ruskem začali bojovat proti ukrajinské armádě. Akce GRU měla patrně zabránit vyzbrojování ukrajinské armády.

Gebrev se v e-mailu listu NYT také zmínil o dvou pokusech otrávit ho nervově paralytickou látkou novičok v roce 2015, což je akce připisovaná jednotce GRU označované číslem 29155. Členové této jednotky podle české vlády provedli také útok ve Vrběticích.

Rumunsko v solidaritě s Českem vyhostí ruského diplomata

Evropa

Stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) minulý týden uvedla, že ruští agenti byli přítomni v Bulharsku v letech 2014 a 2015 v době výbuchů v šesti tamních zbrojních skladech, které se odehrály podle stejného vzoru. Nová analýza a další důkazy podle stanice naznačují možné spojení GRU s explozemi v Bulharsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám