Hlavní obsah

Bulhaři se omlouvají za srpen 68. Památník rudoarmějců přebarvili na růžovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia

Památník sovětské armádě v bulharské metropoli Sofii se ve středu přebarvil na růžovo a přibyl pod ním nápis v češtině „Bulharsko se omlouvá!!!”. Právě Bulharsko bylo jedním z pětice států Varšavské smlouvy, které přesně před 45 lety do tehdejšího Československa poslaly své vojáky.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Sousoší na památníku někdo přetřel růžovou barvou.

Článek

„Bulharsko se omlouvá!!!“ hlásal v ranních hodinách nápis pod kovovým basreliéfem s růžovými sovětskými vojáky se samopaly, dělem a praporem.

Invazi do Československa uskutečnil Sovětský svaz 21. srpna 1968 spolu se satelitním Maďarskem, NDR, Bulharskem a Polskem. Bulhaři vyslali víc než 2000 svých vojáků. Po krátké době se stáhli, v zemi do počátku 90. let zůstali jen Sověti.

Kdo za obarvením památníku stojí, není jasné. Čin neznámého sprejera připomněl akci výtvarníka Davida Černého, který v roce 1991 přemaloval na růžovo sovětský tank IS-2, jenž stával jako připomínka osvobození Prahy od nacistů na pražském Smíchově.

Bulharský server Vesti upozornil, že Černý také později vyvolal rozruch a Bulhary rozhořčil svojí plastikou pro Evropský parlament u příležitosti předsednictví ČR v Evropské unii. Bulharsko bylo na „mapě EU“ Entropa vyobrazeno jako země tureckých záchodů.

Není to poprvé, co někdo památník v Sofii přemaloval. Předloni v červnu dal kdosi vojákům podobizny různých postav pop kultury od Batmana a Supermana po Santa Clause. Sovětský prapor byl přemalován na americký a pod tím vším byl bulharský nápis Držíme krok s dobou. Malba byla po pár dnech odstraněna.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Není to poprvé, kdy někdo památník přetřel. V roce 2011 se postavy v sousoší převlékly za hrdiny z komiksů.

Loni v srpnu byly zase vojákům přikresleny barevné kukly na podporu dívek ze skupiny Pussy Riot. Stejné kukly měly ruské aktivistky i během "punkové modlitby" v moskevském chrámu, za kterou si dvě z dívek odpykávají dvouletý trest odnětí svobody.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Bulharští policisté před památníkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám