Hlavní obsah

Bruselští teroristé plánovali útok na fotbalové EURO, vypověděl muž v klobouku

Brusel/Paříž
Aktualizováno

Terčem teroristického útoku plánovaného bruselskými atentátníky bylo fotbalové mistrovství Evropy, které se bude konat v létě ve Francii. S odvoláním na zdroj blízký belgickým vyšetřovatelům o tom informoval francouzský list Libération. Belgická prokuratura už v neděli uvedla, že islamisté chtěli původně místo Bruselu útočit právě ve Francii.

Foto: Handout, Reuters

Tajemným mužem v klobouku byl Abrini.

Článek

„Mohamed Abrini podle našich informací (vyšetřovatelům) prozradil, že původním záměrem této francouzsko-belgické teroristické skupiny bylo zaútočit během mistrovství Evropy ve fotbale,” napsal v pondělí Libération.

Jednatřicetiletého Abriniho, jenž se přiznal, že je hledaným „mužem v klobouku” z bruselského letiště, zadržela policie v pátek a v sobotu jej obvinila z terorismu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Podle francouzského deníku následně začal spolupracovat a popsal vyšetřovatelům původní plány radikálů.

Teroristé chtěli, jak již bylo řečeno, zaútočit během fotbalového mistrovství Evropy, které se bude ve Francii konat od 10. června do 10. července.

Abrini se zároveň přiznal, že doprovázel dva sebevražedné atentátníky na bruselském letišti Zaventem, po odložení tašky s bombou ale z místa odešel.

Belgická prokuratura na dotaz tiskové agentury Belga odmítla informaci o plánovaném útoku během EURO komentovat. Už dříve však uvedla, že spáchání útoku ve Francii zabránila rychlá práce policie. Radikálové se tak rozhodli svůj plán změnit a zaútočili přímo v Bruselu. [celá zpráva]

Na EURO dorazí milióny lidí 

Na fotbalová utkání během EURO by podle pořadatelů mohlo dorazit celkem kolem 2,5 miliónu lidí, dalších zhruba sedm miliónů by se mohlo pohybovat ve fanouškovských zónách.

Při březnových atentátech na bruselském letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek zahynulo celkem 32 lidí.

Teroristické útoky v Paříži z loňského 13. listopadu si vyžádaly 130 obětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám