Hlavní obsah

Brown by nebyl dobrým premiérem, napsal o své pravé ruce Blair

– Londýn
Novinky, rei

Bývalý britský premiér Tony Blair ve své vzpomínkové knize "A Journey", která ve Velké Británii vyšla ve středu, svou někdejší pravou ruku a nástupce Gordona Browna označil za muže nevhodného pro premiérský úřad. Vyplývá to z ukázek zveřejněných deníkem The Guardian.

Foto: Reuters

Britský expremiér Tony Blair

Článek

Oba muži už v minulosti svůj komplikovaný vztah přiznali. Blair ve svých pamětech uvádí, že s někdejším ministrem financí Gordonem Brownem vycházel obtížně a Brown ho občas přiváděl k šílenství.

Blair opustil premiérský úřad předčasně v květnu 2007 a předal ho Brownovi, což údajně vyplývalo z jejich dohody z roku 1994. Brownem vedení labouristé ale v letošních květnových volbách utrpěli porážku.

Podle Blairovy knihy by Brown nebyl dobrým premiérem, mimo jiné i proto, že nemá žádnou emocionální inteligenci. Stanici BBC Blair ale později řekl, že Brown byl možná během svého působení v čele vlády podceňován a popsal ho jako zdroj velké síly.

„Když se mluví o tom, že jsem ho (jako ministra) měl sesadit, nebere to v potaz skutečnost, že kdybych to udělal, strana a vláda by byla závažně a okamžitě destabilizována a jeho nástup do úřadu premiéra by pravděpodobně byl ještě rychlejší,“ uvedl Blair. Brown měl podle něj pod palcem velkou část labouristů a médií.

Obětí v Iráku je mu líto

Blairova kniha vychází po ukončení bojových akcí v Iráku. Už dříve oznámil, že zálohu, kterou za ni obdržel, věnuje na podporu armádních veteránů. Podle médií jsou to čtyři milióny liber (asi 120 miliónů korun). Blair už při příležitosti ukončení bojů v Iráku řekl, že je mu líto ztracených životů. Zopakoval ale, že bylo dobré odstranit diktátora Saddáma Husajna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám