Hlavní obsah

Britští školáci stráví roky za mřížemi, muže jen tak ubili k smrti

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liverpool

Soud v britském Liverpoolu v pondělí uložil vysoké tresty trojici teenagerů ve věku 14 a 17 let, kteří loni v srpnu bez důvodu ubili 53letého muže. Do vězení putuje také matka dvou z chlapců za maření výkonu spravedlnosti a lhaní vyšetřovatelům. Ve vězení už sedí dva další její synové, jeden na doživotí za vraždu, uvedla stanice BBC.

Foto: , Novinky

Britský policista. Ilustrační foto

Článek

„Myslím si, že to je hrozně smutná reflexe této společnosti, že jste se prostě jenom tak uchýlili k takovému násilí,“ prohlásil soudce Clement Goldstone.

Útok se udál před liverpoolským supermarketem loni v srpnu. Záběry z  kamer prokázaly, že chlapci noc prochodili v ulicích. Nad ránem objevili spícího Kevina Bennetta. Třiapadesátiletý muž měl problémy s alkoholem, také večer před svojí smrtí popíjel v hospodě.

Chlapci na muže zaútočili z plezíru. Skupinu vedl 17letý Connor Doran, který si začal dobírat o tři roky mladšího kamaráda Simona Evanse. „Vsadím se, že na to nemáš ho zabít,“ řekl. Evans později přiznal: „Začal jsem do něj kopat. Zkopal jsem ho a teď je mrtvej“.

Čtrnáctiletý bratr Connora Brandon útoku přihlížel a dával pozor, jestli někdo nejde.

Bennett utrpěl zlomeninu očnice, zlomeniny hrudníku a měl poškozenou plíci. Zemřel o šest dnů později v nemocnici na otravu krve a vnitřní krvácení.

Celá rodina za mřížemi

Soud vynesl pro nejstaršího Connora trest v minimální délce 12 let a pro čtrnáctiletého Simona nejméně osm let a Brandona přinejmenším šest let vězení. Dodal však, že budou propuštěni až na výslovný pokyn ministra vnitra, čímž dal najevo, že hoši můžou strávit za mřížemi možná i celý zbytek života.

Soudce poslal do vězení i 42letou matku bratrů Lindu Doranovou, jelikož poskytla synům před policií falešné alibi. Za mřížemi se tak ocitla celá její rodina. Od října je za vraždu ve vězení do konce života její 23letý syn Ryan a šestiměsíční trest si odpykává také další její syn, 21letý Jordan. Soudce Goldstone označil Doranovou za „ubohou a tragickou postavu“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám