Hlavní obsah

Britští punkeři si z českého turné přivezli v reprobednách čtyři Vietnamce

Právo, Michael Švec

Nepříjemné překvapení čekalo britskou punkovou kapelu Criminal Mind (Zločincova myšlenka), když se z krátkého českého turné vracela do vlasti. Celníci v Doveru totiž našli v jejich reprobednách čtyři ilegální imigranty z Vietnamu, které tam zřejmě skryl český řidič. Incident se odehrál před měsícem.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Osmnáctiletí Ben Waldock, Josh Reed a Ben Dowling přiletěli do Prahy 23. dubna a odehráli ve Frýdku-Místku dva koncerty. Poté odletěli do Bruselu, kde jim měl navazovat spoj do Paříže. Let však byl zrušen a koncert ve francouzské metropoli tak skupina nestihla. Český organizátor pro ně zařídil dodávku, která je měla přepravit až do Británie.

Baskytarista Dowling, který seděl v zadní části dodávky, popsal: „Dvě hodiny poté, co jsme opustili Brusel, jsem se opřel o sedadlo a uviděl ty malé hubené prsty. Pak jsem jen ucítil poklepání na rameno a uviděl tu tvář ukrytou ve tmě, která na mě dělala ‚pšššt‘,“ řekl.

„Seděl jsem vepředu s těmi dvěma chlapy. Když mi kámoši řekli, že v našich reprácích byli schovaní lidé, myslel jsem, že si dělají srandu. Utahovali si ze mě totiž celý víkend,“ uvedl bubeník Waldock.

Velvyslanectví nemá informace

Zpěvák a lídr kapely Josh Read doplnil: „Ten, co řídil, s námi mluvil anglicky, druhý nemluvil vůbec,“ dodal. Skupina se rozhodla, že po nalodění na trajekt nic neřekne. Když se na konci plavby vrátili k vozu, kapelník zjistil, že jeho zásoby jídla někdo snědl.

„Celníci nám řekli: ‚Vaše zavazadla jsou v pohodě, ale co s těmi čtyřmi Vietnamci ve vaší dodávce?‘.“ Celou skupinu včetně řidiče policie vzápětí zatkla.

„Byl jsem vyděšený, když jsem se ocitl v cele,“ svěřil se později bubeník. Muzikanti byli po devíti hodinách propuštěni na kauci, z vazby si je vyzvedli šokovaní rodiče. Nyní v kauze figurují jako svědci.

„Bylo to kvalitní turné, až do té části s pašovanými imigranty,“ zhodnotil později cestu do ČR kapelník Read.

Pětadvacetiletý český řidič byl obviněn z napomáhání k nelegálnímu překročení hranice a zůstává ve vazbě. Ambasáda ČR v Londýně o zatčení a obvinění mladého Čecha nebyla informována, řekla Právu tisková mluvčí velvyslanectví Pavla Škachová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám