Hlavní obsah

Britští poslanci odmítli brexit bez dohody

Londýn
Aktualizováno

Britští poslanci schválili ve středu večer vládní návrh, který vylučuje odchod Velké Británie z Evropské unie 29. března bez dohody. Podpořilo ho 321 poslanců, proti bylo 278. Už předtím poslanci schválili právně nezávazný dodatek, který doporučuje vládě za žádných okolností neodcházet z EU bez dohody. Ve čtvrtek bude britský parlament hlasovat o posunutí odchodu z EU na 30. červen.

Foto: Reuters TV, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová při projevu v parlamentu

Článek

Schválení vládního návrhu znamená, že 29. března neodejde Spojené království z EU bez dohody.

Po hlasování premiérka Theresa Mayová slíbila, že se bude hlasovat o prodloužení platnosti článku 50 Lisabonské smlouvy, což znamená odklad brexitu. Uvedla, že pokud tento návrh schválí poslanci rychle - hlasovat by se o něm mohlo už ve čtvrtek - požádá Brusel o krátké „technické prodloužení” platnosti článku 50 do 30. června.

Varovala však, že pokud poslanci odmítají odchod bez dohody a současně odmítají vyjednaný návrh dohody o brexitu, bude muset být prodloužení delší, což by mohlo znamenat, že se Velká Británie bude muset zúčastnit květnových voleb do Evropského parlamentu.

Středeční hlasování ale nic neřeklo o podobě dohody o odchodu z Británie z EU. Premiérka Theresa Mayová v úterý návrh dohody, který vyjednala, nedokázala prosadit, což se stalo už podruhé.

Ve středu pak premiérka utrpěla další porážku. Před hlasováním o vládním návrhu totiž poslanci hlasovali o dodatku Caroline Spelmanové, který doporučuje vládě za žádných okolností neodcházet bez dohody. Ten už byl jednou schválen. Ve středu byl schválen i podruhé 312 hlasy proti 308.

Mayová přitom chtěla nechat do budoucna otevřenou i možnost odchodu bez dohody. Vládní návrh vylučuje brexit bez dohody jen k datu naplánovaného odchodu.

Během debaty v parlamentu Spelmanová dala najevo zájem dodatek stáhnout, ale předseda jí to neumožnil, protože dodatek chtěla předložit i labouristka Yvette Cooperová.

Foto: David Ryneš, Novinky

Možný vývoj okolo brexitu

Výsledky hlasování neznamenají, že už nemůže dojít k tvrdému brexitu. Dodatky totiž nejsou právně závazné, nemají podobu zákona, jde jen o doporučení vládě, jak jednat. Ta je nicméně může závaznými učinit.

Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn řekl premiérce, že musí pracovat s poslanci na nalezení řešení a zopakoval, že Mayová utrpěla porážku. Labourista Hilary Benn dodal, že souhlasí s premiérkou, že poslanci musejí dát najevo, co si doopravdy přejí.

Také Evropská komise uvedla, že ke smetení odchodu bez dohody nestačí hlasovat proti, ale je třeba se domluvit na dohodě. Komise připomněla, že dohoda je už vyjednaná.

Další dodatek, o němž se v parlamentu ve středu hlasovalo, neprošel. Takzvaný Malthouseův kompromis předložili společně euroskeptičtí a proevropští konzervativní poslanci a jeden labourista. Podle jejich plánu by měla vláda odložit brexit do 22. května, aby bylo možné se připravit na důsledky brexitu bez dohody. Zároveň by se souhlasem EU platilo až do roku 2021 přechodné období. Tento dodatek byl zamítnut 374 hlasy proti 164.

EU tak či onak vyloučila přechodné období, pokud by mělo dojít k brexitu bez dohody.

Reklama

Výběr článků

Načítám