Hlavní obsah

Britským konzervativcům hrozí za zneužívání náhrad stranická čistka

– Londýn
Novinky, Tomáš Reiner

Britští politikové se kají. Po pondělní omluvě ministerského předsedy Gordona Browna národu za „poslance všech stran“, kteří si nechávali proplácet třeba i výměnu žárovek v bytě či žrádlo pro psa, přišel z tábora konzervativců signál možné razantnější reakce. Jejich šéf David Cameron podle deníku The Guardian zvažuje i některé přední torye ze strany vyhodit.

Foto: Phil Noble , Reuters

Šéfa britských konzervativců Davida Camerona zprávy o zneužívání poslaneckých náhrad znechutily.

Článek

Zneužívání systému náhrad pro poslance otřáslo celou britskou politikou. Nejprve vyšlo v březnu najevo, že ministryně vnitra Jacqui Smithová požádala o státní peníze za dva pornofilmy, které si vypůjčil její manžel. Smithová se hájila, že o položce ve výčtu nevěděla, čemuž Britové věřili a na trapas se záhy zapomnělo.

Deník The Daily Telegraph se ale pořádně podíval i do účtů kolegů Smithové a nepříliš populární vládě Gordona Browna o víkendu zasadil další předvolební políček. Náměstek ministra zdravotnictví Phil Hope si nechal proplatit nejen 37 000 liber za rekonstrukci a zařízení bytu v jižním Londýně, ale i žiletky. Ministryně pro obce a místní zastupitelstva Hazel Blearsová zase předložila účtenku za nábytek v ceně 5000 liber. Ani na Brownovi nezůstala suchá nit, v minulosti si dal dvakrát proplatit opravu od instalatéra.

Bazény, hnojiva a žrádlo pro psa z daní

Máslo na hlavě ovšem nemají jen vládní labouristé, avizoval konzervativní Telegraph s tím, že brzy zveřejnění i jména a absurdní okolnosti morálních přečinů opozičních představitelů. V pondělí se dostavil první výčet, v němž figuruje i část stínové vlády.

Šéf konzervativců David Cameron se svých stínových ministrů Andrewa Lansleyho a Michaela Govea zastal, jinak ale uvedl, že je zprávami o zneužívání náhrad znechucen a jeho mluvčí v pondělí navečer přispěchal s prohlášením, že zvažuje disciplinární postih.

Levicový Guardian upozornil, že by se tím postavil do nepříjemné pozice. Na seznamu spořivých výtečníků totiž figurují jména těžkého kalibru, mezi nimi někdejší náměstek ministra zemědělství Douglas Hogg, který od státu vyinkasoval 2000 liber na vyčištění příkopu u jeho domu, někdejší předseda konzervativců Michael Ancram, šéf branného výboru sir James Arbuthnot či přední euroskeptik David Heathcoat-Amory.

Co si britští poslanci nechávali (také) proplatit

- sušenky

- past na myši

- dva televizory v ceně přes 2000 liber

- tři postele za téměř stejnou částku

- vyčistění komínů a odstranění ptačích hnízd

- citrón

- vařečku

- předplacení sportovního tv programu

- strojek na holení

- vyčištění septiku

Poslanci často žádali o peníze na údržbu jejich bazénu, což byl případ i konzervativního poslance Stewarta Jacksona. Mezi dalšími položkami k vyúčtování se údajně objevila hnojiva či stříhání trávníku. V případě labouristů to byla třeba výměna 25 žárovek v bytě nebo žrádlo pro psa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám