Hlavní obsah

Britský premiér Johnson bude čelit hlasování o nedůvěře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Poslanci britské vládnoucí konzervativní strany budou v pondělí večer hlasovat o vyslovení nedůvěry premiérovi Borisu Johnsonovi. Předseda konzervativní parlamentní skupiny Výbor 1922 Graham Brady uvedl, že obdržel dostatek podpisů pro vyvolání hlasování. Výsledek se čeká kolem 21:00 SELČ.

Foto: Pool, Reuters

Boris Johnson

Článek

Aby mohli britští konzervativní poslanci hlasovat o nedůvěře vůči svému premiérovi, musí tento záměr šéfovi parlamentní skupiny oznámit nejméně 15 procent z nich, což nyní znamená alespoň 54 členů sněmovny.

Poslanec za konzervativní stranu Jesse Norman řekl BBC, že tento dopis poslal, jelikož Johnson v úřadu premiéra „uplatňuje kulturu ledabylého porušování zákona".

Johnson po kauze covidových večírků zmírnil etický kodex pro vládu

Evropa

„Hlasování o nedůvěře se uskuteční dnes v dolní komoře Parlamentu mezi 19:00 a 21:00 SELČ," sdělil dnes ráno novinářům Brady.

Johnson bude odvolán, pokud mu nedůvěru vysloví většina, tedy 180 poslanců jeho strany. Když hlasování ustojí, další rok se podle pravidel konzervativní strany tato procedura nemůže uskutečnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám