Hlavní obsah

Britský pilot poprvé vzlétl s F-35B ze skokanského můstku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský zkušební pilot Pete Wilson poprvé vzlétl s kolmostartující variantou stroje F-35 Lightning II z takzvaného skokanského můstku. Tento test je důležitý pro zařazení stroje na budoucí britské letadlové lodě.

BEZ KOMENTÁŘE: Stíhačka Lockheed Martin F-35B dokáže odstartovat z rampy i vertikálněVideo: BAE Systems/Lockheed Martin Videos

 
Článek

První start ze skokanského můstku se uskutečnil 19. června na základě amerického námořnictva NAS Patuxent River v Marylandu, uvedl ve středu web The Aviationist.

Již loni stroj F-35B provedl první kolmý start a přistání. Britové také předloni poprvé otestovali strat verze B z letadlové lodě.

Schopnost startovat ze skokanského můstku je důležitá pro zařazení stroje na budovanou britskou letadlovou loď Queen Elizabeth a na italský nosič Cavour.

BEZ KOMENTÁŘE: Americká stíhačka F-35, archivní záběry

Verze B je vybavena otočnou výstupní tryskou a zvláštní přidanou turbínou ženoucí studený vzduch ve střední části trupu, které umožňují svislý vzlet. Stroj tak může vzlétat kolmo podobně jako britsko-americké harriery, které se zpožděním nahradí.

Kolmý start ale vyžaduje velké množství paliva, což snižuje množství nesené výzbroje nebo dolet. Proto i harriery zařazené ve službě u britského Královského námořnictva startovaly s pomocí speciálních skokanských můstků, které ale americká námořní pěchota nevyužívala. Test proto nebyl potřeba pro zařazení F-35B do výzbroje U.S. Marines.

Stroj F-35B mají být zařazeny do britské výzbroje v roce 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám