Hlavní obsah

Britský mladík shodil dítě z vyhlídky, dostal 15 let

Londýn

Jonty Bavery půjde na 15 let do vězení, rozhodl londýnský trestní tribunál. Mladík z Northoltu shodil loni z vyhlídky v 10. patře londýnské galerie Tate Modern šestiletého chlapce z Francie. Soud došel k závěru, že mladík útok plánoval a chtěl chlapce zabít. Dítě pád přežilo, ovšem má trvalé následky.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Londýnská galerie Tate Modern, kde Jonty Bavery shodil z 10. patra šestiletého chlapce.

Článek

Po zatčení tehdy 17letý Bavery krátce po činu uvedl, že ho spáchal s cílem někomu v galerii ublížit, aby mohl být ve zprávách. Podle agentury Reuters trpí poruchou autistického spektra, obsedantně kompulzivní poruchou a nejspíše také poruchou osobnosti.

„Strach, který musel chlapec, oběť, zažít, a hrůza, kterou jeho rodiče cítili, jsou mimo představivost. To, co jste udělal, dokazuje, že jste vážným nebezpečím pro společnost,“ prohlásila soudkyně směrem k Baverymu.

Mladík shodil z desátého patra londýnské galerie šestiletého chlapce

Evropa

Pád z balkonu na terasu ležící o pět pater níže malý chlapec přežil, podle britské prokuratury ale mělo dítě po incidentu zlomenou páteř, ruce a nohy a krvácelo do mozku. Chlapec pochází z Francie a ve slavné londýnské galerii byl v rámci rodinné dovolené. Jeho rodiče minulý měsíc oznámili, že jejich syn se zotavuje, je ale stále na vozíčku a má problémy s mluvením, jedením a pamětí. Charitativní sbírka vyhlášená na léčbu chlapce zatím vynesla 235 tisíc eur (asi 6,3 milionu korun).

Bavery byl od října držen v psychiatrické léčebně Broadmoor Hospital západně od Londýna. Soud ale nyní rozhodl, že bude přesunut do vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám