Hlavní obsah

Britský ministr 10 minut telefonoval s falešným ukrajinským premiérem

– Londýn

Britskému ministrovi obrany Benu Wallaceovi ve čtvrtek telefonoval podvodník, který se vydával za ukrajinského premiéra. Wallace nařídil vyšetření incidentu, z něhož obvinil Rusko.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Britský ministr obrany Ben Wallace

Článek

Videorozhovor byl navázán poté, co britská vláda obdržela e-mail od údajného pracovníka ukrajinského velvyslanectví. E-mail byl následně přeposlán na ministerstvo obrany.

„Podvodník, tvrdící, že je ukrajinský premiér, dnes učinil pokus o rozhovor se mnou. Položil několik zavádějících otázek a poté, co jsem nabyl podezření, hovor jsem ukončil, sdělil Wallace na Twitteru.

„Žádné množství ruských dezinformací, překrucování a špinavých triků nemůže odvést pozornost od porušování lidských práv Ruskem a od nelegální invaze na Ukrajinu. Zoufalý pokus,“ uvedl Wallace.

Zdroj z ministerstva obrany podle agentury Reuters sdělil, že Wallace nařídil okamžitě prošetřit, jak je možné, že bylo umožněno uskutečnění hovoru, který trval zhruba deset minut.

Korespondent Novinek: Po zákazu vycházení Kyjev i přes ostřelování opět ožívá

Válka na Ukrajině

Potkalo to i ministryni vnitra

Britská ministryně vnitra Priti Patelová řekla, že se stala terčem podobného podvodu. „Tento týden se to stalo i mně,“ napsala na Twitteru. „Žalostný pokus rozdělit nás v těchto obtížných časech. Stojíme za Ukrajinou,“ dodala ministryně.

Reuters připomíná, že v květnu 2018 měl podvodný telefonát tehdejší ministr zahraničí a nynější premiér Boris Johnson. Mezinárodní vztahy probral s domnělým arménským premiérem.

Reklama

Výběr článků

Načítám