Hlavní obsah

Britský expremiér si podle BBC vydělal čtvrt miliardy ve firmě, která pak zkrachovala

Bývalý britský premiér David Cameron získal za dva a půl roku, kdy v rámci částečného úvazku poskytoval poradenství finanční firmě Greensill Capital, zhruba deset milionů dolarů (téměř 217 milionů Kč) hrubého. Uvedl to pořad BBC Panorama. Firma letos v březnu zkrachovala. Cameronův mluvčí částku zpochybnil a odmítl, že by se Cameron dopouštěl něčeho nekalého.

Foto: Profimedia.cz

Britský expremiér David Cameron

Článek

Předloni Cameron podle BBC prodal akcie Greensill Capital za 4,5 milionu dolarů, další příjem měl z platu a odměn. Novináři BBC Panorama uvedli, že získali dopis, který Greensill Capital poslala Cameronovi a který se týkal hodnoty akcií.

Cameronův mluvčí podle agentury AP uvedl, že expremiér rozhodně nezískal takové peníze, o jakých BBC Panorama mluví. Cameron podle něj až do loňského prosince neměl tušení, že firmě Greensill Capital hrozí krach. „Po celou dobu jednal v dobré víře a neudělal nic špatného,“ řekl mluvčí.

Cameronův bodyguard zapomněl v letadle na toaletě pistoli

Evropa

Cameron v britském parlamentu čelí otázkám poslanců ohledně snah přesvědčit vysoce postavené vládní činitele, aby do společnosti Greensill před vyhlášením insolvence letos v březnu investovali miliardy liber z veřejných peněz. Její investoři čelí ztrátám v řádu miliard liber.

Firma poskytovala služby společnostem, které nechtěly čekat, až zákazníci zaplatí za zboží či služby. Za malý poplatek tak společnost zaplatila dodavatelům, jakmile doručili zboží. Své peníze dostala zpět, až zákazník zaplatil.

Bývalý šéf vlády Cameron královnu nepotěšil

Evropa

Zakladatel firmy Greensill Capital, australský bankéř Lex Greensill, působil jako neplacený poradce Davida Camerona. Ten vedl britskou vládu v letech 2010 až 2016. Cameronovo působení ve firmě v Británii vedlo k sérii vyšetřování a vyvolalo otázky týkající se politického lobbingu. Jeden z klientů Greensill Capital, ocelářská společnost Liberty Steel, požádala o finanční podporu britskou vládu. Potíže Liberty Steel ovlivnily i českou součást Liberty Ostrava.

Parlamentní výbor v květnu došel k závěru, že Cameron sice pravidla týkající se lobbingu neporušil, bývalému premiérovi ovšem podle něho „chyběla soudnost“. Labouristická opozice Camerona kritizuje za to, že z Greensillu odešel s takovou sumou peněz za práci na částečný úvazek pro společnost, která zkrachovala. Opozice například i tvrdí, že Cameron využil své politické kontakty pro osobní obohacení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám