Hlavní obsah

Britskému vojákovi hrozí za vraždu afghánského povstalce doživotí

– Londýn

Britský vojenský soud v pátek uznal příslušníka námořní pěchoty vinným z vraždy zraněného afghánského vzbouřence v Hílmandu před dvěma lety. Hrozí mu doživotí, uvedla BBC. Dvojici vojákových kolegů, kteří s ním v inkriminované době byli, soud obvinění zprostil.

Foto: Profimedia.cz

Britští vojáci v Hílmandu. Ilustrační foto

Článek

Je to vůbec poprvé, co člen britské armády čelí v souvislosti s válkou v Afghánistánu obvinění z vraždy.

Příslušníci, kteří jsou označováni pouze jako B a C, byli po verdiktu propuštěni a můžou se vrátit do aktivní služby. Příslušník A, který je podle BBC zkušeným seržantem námořní pěchoty, zůstává ve vazbě.

K vraždě, kterou vykonal, se váže doživotní trest, upozornil soudce Jeff Blackett. „Soud nyní musí rozhodnout o minimální délce výkonu trestu, než můžete být předčasně propuštěn,“ prohlásil k souzenému vojákovi.

Incident z poloviny září 2011 zachytila kamera na přilbě jednoho z vojáků. Britská skupina na patrole se dostala do nepřátelské palby a na pomoc jim letěl vrtulník apache. Na těžce zraněného Afghánce narazila dotyčná trojice.

Žalobce mluví o popravě

Soud dal ve čtvrtek přehrát audiozáznam z kamery. Vojáci řešili, do které části těla Afghánce střelí, přičemž zazní, že do hlavy ne, protože to by bylo poznat. Seržant A následně zraněného zastřelil devítimilimetrovou pistolí se slovy, že to samé by udělal on jim. Citoval při tom i Hamleta. [celá zpráva]

„Nebylo to zabití ve víru ozbrojeného konfliktu. Podle prokuratury to bylo jako poprava, polní poprava,“ prohlásil žalobce David Perry.

Záležitost vyšla najevo loni v říjnu, když se záznam objevil v notebooku jednoho britského policisty.

Soud neoznámil datum, kdy trest vynese.

Reklama

Výběr článků

Načítám