Hlavní obsah

Britské volby rozhodne „maník z Workingtonu“, shodují se experti

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předčasné volby v Británii slibují nervy drásající a zcela nepředvídatelný souboj. Experti na výzkum veřejného mínění už ale mají jasno, kdo v pořadí třetí volby za poslední čtyři roky rozhodne.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle studie se 12. prosince bude bojovat o voliče, který žije na severu Anglie, jde o staršího bělocha, který fandí ragby, nemá vysokou školu a žije v oblastech podporujících odchod Británie z Evropské unie. Experti mu přezdívají „workingtonský muž“, podle města v hrabství Cumbria a zvukomalebné narážky na slovo „work“, tzn. práce.

Podle Johnsona je Corbyn jako Stalin

Evropa

„Pokud chce premiér Boris Johnson vyhrát, musí vyrazit do dělnických obvodů nad dálničním koridorem M 62, který spojuje Liverpool s Manchesterem, Leedsem a Yorkem,“ radí studie pravicového think-tanku Onward. Tedy do oblastí, o něž toryové předtím ani nezavadili.

Zastánce brexitu Farage do voleb nepůjde, bude jen agitovat proti Johnsonovi

Evropa

Profil tamního voliče je podle autorů průzkumu poměrně přesný: bydlí v obecním či vlastním menším bytě déle než deset let, upřednostňuje bezpečnost před svobodou a demokracií, má velké obavy z imigrantů či růstu kriminality a přeje si u moci silného vůdce.

V Británii před volbami rozpustili parlament

Evropa

Parlament jej nezajímá. Vláda by podle něj měla posilovat národní soudržnost a nedbat na přání menšin. Je podezřívavý vůči dopadům globalizace a velmi mu záleží na udržení provozu místních hospod a poštovních úřadů.

„Bez těchto voličů žádná strana nezíská parlamentní většinu,“ tvrdí Onward.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám