Hlavní obsah

Britské letectvo poprvé povolilo vojákům nosit plnovous

Londýn

Příslušníci britského Královského letectva (RAF) budou mít nově možnost nechat si narůst plnovous, což dosud armádní pravidla nedovolovala. Vousy mohou vojáci začít pěstovat od září, jejich nadřízení ale budou vyžadovat, aby byly pěstěné a vždy pečlivě upravené, napsal server BBC.

Foto: Jeremy Selwyn, ČTK/AP

Princ Harry, vévoda ze Sussexu

Článek

Jedinou složkou britské armády, v níž už nyní mohou vojáci mít plnovous, je námořnictvo. V letectvu jsou povolené pouze knírky, stejně jako v pozemním vojsku. Mluvčí ministerstva obrany nicméně zdůraznil, že i po uvolnění pravidel musejí příslušníci letectva pečlivě dbát na své vzezření. „Neupravené či nerovnoměrně rostlé vousy budou nepřijatelné,“ uvedl.

Zákaz plnovousů v letectvu a armádě obecně platil zejména z praktických důvodů, protože muži s vousy měli problémy při nutném používání plynových masek. Další důvod byl estetický, protože neoholení muži byli podle dřívějších pravidel módy považováni za neupravené.

Estetické hledisko armáda bere v potaz i nadále, její příslušníci mají působit reprezentativně. I v námořnictvu, kde jsou plnovousy povolené, proto musí voják toužící po vousech nejprve získat souhlas velícího důstojníka. Ten také později kontroluje, zda dotyčný s plnovousem vypadá dobře a smí si ho ponechat. Pozemní vojsko zatím o povolení plnovousů neuvažuje, v celé armádě už ale nyní existuje možnost nosit plnovous z náboženských důvodů.

Server BBC poznamenal, že pravidla pro nošení vousů v armádě se stále tvrdě vymáhají, což musel respektovat i princ Harry. Když si chtěl na svou svatbu obléci armádní uniformu, musel získat od královny speciální povolení, že si zároveň smí ponechat vousy.

Reklama

Výběr článků

Načítám