Hlavní obsah

Britská vláda chce platit lidem za hubnutí

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Peníze, nákupní poukázky, vstupenky do zábavních středisek i jiné typy odměn mají přimět Brity k tomu, aby začali hubnout. Potřebné finanční prostředky by podle strategie, kterou tento týden zveřejnila britská vláda, měla poskytnout státní pokladna nebo zaměstnavatelé.

Článek

Je to součást strategie, s níž se Británie snaží čelit chmurným proroctvím expertů. Ti tvrdí, že pokud se nic nestane, bude v roce 2050 obézních devět desetin Britů a dvě třetiny jejich dětí. Vláda věří, že pomocí radikálních opatření předejde zvýšeným nákladům na léčení rakoviny, srdečních nemocí, cukrovky a dalších poruch, způsobených obezitou. Experti odhadují jejich možnou výši na 50 miliard liber, tj. asi 1,75 biliónu korun

Do boje s obezitou chce vláda zapojit zejména zaměstnavatele, kteří by nyní měli vypisovat soutěže typu Největší zhublík, při nichž by otylí zaměstnanci s největší ztrátou na váze za dva měsíce dostávali finanční odměnu nebo dárkové poukázky v hodnotě 130 liber, tedy asi 4500 korun (tento projekt se již zkoušel v praxi). Firmy by si to pak mohly srazit z daní.

Penězi chce kabinet podněcovat lidi nejen k tomu, aby jedli méně a zdravěji, ale i k tomu, aby více cvičili a sportovali. Ministři se odvolávají příklady z USA a poukazují na to, že britské zdravotní pojišťovny již nabízejí slevy těm, kdo chodí pravidelně cvičit.

Vláda si představují, že pod její taktovkou se Británie stane první velkou zemí, která zvrátí rostoucí vlnu obezity, jež zachvacuje už nejen vyspělý svět, ale i rozvojové země.

Odezva je skeptická

Nelze říci, že by vládní nápad vyvolal nadšení, soudě aspoň podle reakcí na webové stránce deníku Daily Telegraph. „To je absurdní. Proč neplatit masovým vrahům, aby omezili své vraždění o deset procent ročně?,“ ptá se ironicky jeden ze čtenářů.

Zazněly i návrhy na obrácený postup: nepoužívat podněty, ale tresty. „Tlustí by měli být zdaněni podle toho, jakou mají nadváhu,“ navrhl jakýsi „Tenký Jim“ a vzápětí vyzval, aby se hubeným naopak podle stejného principu daně snížily. Jak napsal, on sám je hubený.

Skepsi neskrývá ani doktor David Haslam z britského národního fóra pro obezitu. Podle něj zavání celý vládní plán zoufalstvím a navíc není žádná jistota, že materiální podněty budou fungovaly. I výsledky devíti nedávných studií, jež se zabývaly odměnami za hubnutí, ukázaly, že materiální podněty neměly na váhu zkoumaných lidí už po roce žádný vliv.

Tvrdě proti dětské obezitě

Zvažované vládní platby jsou určeny hlavně pro dospělé, největší pozornost však Londýn zaměřuje na děti. Ve snaze čelit dětské obezitě má být na školách zaveden nový povinný předmět, vaření. V něm se žáčci dovědí něco o hodnotě potravin i o jejich riziku pro zdraví.

Ve školních jídelnách i automatech mají být razantně prosazována zdravá jídla, takže z jídelníčku dětí by měly aspoň během výuky zmizet i tradiční britské „fish and chips“. Učitelé mají také bránit žákům, aby v době oběda odcházeli ze školy. Obce se zase mají postarat o to, aby v blízkosti škol nevznikaly prodejny „odpadkové stravy“. Tak se říká produktům od McDonalda, BurgerKing a dalších poskytovatelů „rychlého občerstvení“. Z britských televizí mají před devátou hodinou večer zmizet také všechny reklamy na „fast food“.

Londýn tak chce do roku 2020 srazit počet dětí, trpících nadváhou či obezitou, z nynějších 30 procent na 26 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám