Hlavní obsah

Britská tajná služba MI5 nevyužila šance zabránit atentátu na koncert v Manchesteru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská zpravodajská kontrarozvědná služba MI5 promeškala příležitosti zabránit útoku během loňského koncertu zpěvačky Ariany Grande v Manchesteru. Uvedl to výbor britského parlamentu pro dohled nad bezpečnostními a zpravodajskými službami (ISC) ve své zprávě, která byla zveřejněna ve čtvrtek.

Foto: Manchester Police, Reuters

Salman Abedi

Článek

Brit libyjského původu Salman Abedi se v květnu 2017 odpálil na koncertu mezi odcházejícími diváky. Zabil 22 osob, z nichž polovina byla nezletilá, a 112 dalších zranil.

„Při řešení případu Salmana Abediho došlo k řadě selhání,” uvedl předseda výboru Dominic Grieve. „I když není možné říci, zda mohlo být zabráněno hroznému útoku z 22. května, dospěli jsme k názoru, že v důsledku těchto selhání byla promeškána příležitost pokusit se útoku zabránit,” dodal.

Série selhání

Podle parlamentního výboru došlo k sérii selhání. Protiteroristická MI5 o Abedim věděla již od roku 2010. V lednu 2014 byl krátce vyšetřován kvůli podezření, že jde o extremistu, ale nebyl zařazen na seznam sledovaných osob v rámci programu boje proti terorismu a rovněž nikdy nečelil žádným omezením cestování a pohybu. MI5 uvedla, že je u něj jen malé riziko.

Dokonce se ocitl mezi stovkou Britů, které britské námořnictvo evakuovalo v srpnu 2014 z Tripolisu, kde se zrovna rozhořely boje mezi různými milicemi.

Pachatel teroristického činu před atentátem navštívil svůj nejmenovaný teroristický kontakt ve vězení, MI5 ani policie z toho ale nevyvodila žádné důsledky. Nereagovala na varování z mešity, že se radikalizuje, neboť se pohádal s imámem, který odsuzoval terorismus, ani na telefonáty jeho přátel na horkou linku, které znepokojilo, že neodsuzoval sebevražedné atentáty.

Reklama

Související články

Terorista Salman Abedi hájil Islámský stát

Terorista z britského Manchesteru Salman Abedi prošel proměnou před pár lety, když se jeho otec vydal do rodné Libye, aby se zapojil do občanské války. Přede...

Britové zveřejnili fotku teroristy Abediho

Web britského listu The Daily Mail zveřejnil fotografii teroristy z Manchesteru Salmana Abediho. Britské úřady mezitím dál vyšetřují, zda měl sebevrah, který...

Výběr článků

Načítám