Hlavní obsah

Britská policie kontaktuje ruské emigranty, vyzývá je k opatrnosti

Londýn
Aktualizováno

Britská policie začala kontaktovat ruské emigranty žijící v Británii kvůli jejich bezpečnosti. Reaguje tak na nedávné úmrtí Nikolaje Gluškova, které Britové nyní vyšetřují jako vraždu. V sobotu o tom informovala BBC. Londýn nebude tolerovat ohrožování životů britských občanů a dalších lidí žijících na britském území ze strany ruské vlády, řekla britská premiérka.

Foto: Toby Melville, Reuters

Zakryt je i náhrobní kámen Skripalova syna

Článek

„Nikdy nebudeme tolerovat ohrožení životů britských občanů a dalších lidí žijících na britském území ze strany ruské vlády. Můžeme si být jisti silnou podporu, kterou nám projevili naši přátelé a spojenci z celého světa," citovala agentura Reuters sobotní slova Mayové pronesená na jarním fóru Konzervativní strany.

Gluškov byl nalezen mrtvý ve svém bytě v Londýně nedlouho poté, co se někdo pokusil na jihu Anglie otrávit někdejšího ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru nervově paralytickou látkou.

Bezpečnostní složky podle BBC přehodnotily názor, že ruští emigranti jsou v Británii vystaveni jen malému nebezpečí. Z toho důvodu se policie nyní s nimi snaží spojit a radí jim, aby byli opatrní.

Britská policie nicméně zatím tvrdí, že v tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že by Gluškova smrt z noci z 11. na 12. března nějak souvisela s otravou Sergeje Skripala a jeho dcery. Vyšetřuje ji protiteroristické oddělení. Gluškov byl uškrcen nebo udušen, pitevní zpráva uvedla, že zemřel „následkem tlaku na krk”.

Podle serveru BuzzFeed jsou důkazy, že 14 Rusů v exilu bylo zavražděno buď přímo na příkaz Ruska, nebo mafiány. Jedním z nich je i Boris Berezovskij, který byl nalezen oběšený v bytě své bývalé ženy v roce 2013. Policie ale v žádném případě o vraždě nemluvila.

Otrávený agent

Otrávení bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala nervově paralytickou látkou movičok 4. března v jihoanglickém Salisbury nařídil podle britského ministra zahraničí Borise Johnsona s nejvyšší pravděpodobností osobně ruský prezident Vladimir Putin. Kreml to rezolutně odmítá.

Británie ve středu v odvetě za údajný ruský útok na Skripala rozhodla, že vypoví ze země 23 ruských diplomatů. Moskva uvedla, že chystá odvetné opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám