Hlavní obsah

Královna podepsala. Zákon bránící brexitu bez dohody platí

Londýn
Aktualizováno

Ve Velké Británii vstoupil v platnost zákon, který má zabránit odchodu země z Evropské unie bez dohody 31. října. V pondělí jej podepsala britská královna Alžběta II. Oznámil to předseda horní komory britského parlamentu lord Fowler. Parlament dále jedná, britský premiér Boris Johnson se pokouší prosadit předčasné volby.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Britská královna Alžběta II a princ Charles

Článek

Britský odchod z EU je naplánován na 31. října a schválený zákon má zabránit variantě, že Británie v tomto termínu z bloku vystoupí bez dohody. Vládě dává čas do 19. října, aby dohodu o podmínkách brexitu prosadila v parlamentu, nebo aby od zákonodárců získala svolení pro neřízený odchod.

Jestliže nebude splněna ani jedna z těchto podmínek, musí kabinet na základě nového opatření požádat o další odklad brexitu, tentokrát do 31. ledna 2020.

Zákon zároveň vládě ukládá přijmout jakoukoli nabídku unijní „sedmadvacítky”, i kdyby nový termín brexitu nestanovila podle britského přání.

Johnson s ničím novým nepřišel

Britský premiér Boris Johnson však trvá na odchodu k 31. říjnu. Zopakoval to i v pondělí, kdy se sešel s irským premiérem Leem Varadkarem, se kterým se snažil vyřešit spornou otázku irské pojistky. Ta má zabránit vzniku pevné hranice mezi Irskem a Severním Irskem. Johnoson řekl, že brexit bez dohody by byl selháním. Varadkar pravil, že je Irsko „otevřené alternativám“ k irské pojistce, ale „musejí být realistické“. „Zatím jsme nedostali žádné návrhy.“ dodal.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson

Johnson se pokouší situaci zvrátit a prosadit ještě v pondělí předčasné volby, i když se opoziční strany (labouristé, liberální demokraté a skotští nacionalisté) dohodly, že je zablokují. Johnson by je rád uspořádal 15. října, tedy čtyři dny před koncem přestávky v jednání parlamentu, kterou prosadil.

Konzervativci mohou prohrát volby, ukázal průzkum

V kanceláři premiéra Johnsona v minulých dnech také probírali volební průzkum a model, který ukazoval, že by konzervativci po mimořádných volbách ve sněmovně nemuseli získat většinu 325 hlasů, ale jen mezi 295 až 300. Uvedla to televize Sky News s odvoláním na poradce konzervativců, který o víkendu skončil ve funkci.

„Očekáváme, že získáme tak 295 až 300 křesel,“ řekl k průzkumu z posledních dvou týdnů Jason Stein, který pracoval jako poradce ministryně práce a sociálních věcí Amber Ruddové. Ta v sobotu složila funkci poté, co bylo ze strany vyhozeno 21 poslanců, kteří hlasovali proti vládě a podpořili návrh zákonu bránící brexitu bez dohody.

Stein dodal, že přední poradci jako Dominic Cummings vidí, že volby budou představovat pro konzervativce velkou výzvu: „Sama kancelář premiéra vám řekne, že to budou těsné volby, nečekají žádné mléko a strdí.“

Stein dodal, že v mnoha oblastech konzervativci oslabí: „Je realitou, že ztratíme křesla v Londýně, na jihozápadě, ve Skotsku...“. Podle něj je složitě představitelné, že když se někde ztratí 10 křesel, v jiných oblastech, kde toryové nikdy nebodovali, naopak získají 35, aby dosáhli majority. Nyní mají konzervativci v parlamentu 288 poslanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám