Hlavní obsah

Britové v komunálních volbách potrestali vládní liberální demokraty

– Londýn

V komunálních volbách ve Velké Británii utrpěli velkou porážku vládní liberální demokraté. Posílili nejen labouristé, ale také skotští nacionalisté. Ti oznámili, že do čtyř let uspořádají referendum o nezávislosti.

Foto: Oli Scarff/POOL, Reuters

Britský vicepremiér Nick Clegg

Článek

Skotská národní strana může podle předběžných výsledků jako první partaj v historii získat většinu ve skotském parlamentu a vládnout sama, protože ve Skotsku utrpěli porážku i labouristé. Předseda skotských nacionalistů Alex Salmond slíbil, že bude usilovat o vyhlášení referenda o nezávislosti.

Labouristé ale výrazně posílili ve Walesu a v Anglii, zejména na severu, kde liberální demokraté ztratili na 300 křesel v zastupitelských úřadech. Vládní toryové svou pozici udrželi, ztratili jen ve Skotsku.

Ve Velšském shromáždění mají šanci získat většinu labouristé po ztrátách nacionalistů.

Liberální demokraté ztratili

Liberální demokraté ztratili Sheffield, Hull, Bristol a Stockport. Přišli i o 11 křesel v Liverpoolu a o stejný počet zastupitelů v Manchesteru. Ukázalo se, že kompromisy, ke kterým musela dospět v koaliční vládě, jí voliči neodpustili. Vadily jim zejména škrty v rozpočtu, ale asi také souhlas s navýšením limitu školného.

Zejména ztráta Sheffieldu je bolestná, z něj pochází předseda strany a současný vicepremiér Nick Clegg. Dlouholetý členy strany a vedoucí liberálních demokratů na nottinghamské radnici Gary Long vyzval Clegga, aby okamžitě rezignoval. Clegg přiznal BBC, že liberální demokraté čelí tíze ostudy kvůli škrtům, a dodal, že mnohým voličům to připomnělo doby za premiérky Margaret Thatcherové.

Odstoupit ale odmítl. „Zdvojnásobíme úsilí a povstaneme a setřeseme ze sebe prach,“ slíbil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám