Hlavní obsah

Britové v Afghánistánu používají kontroverzní vakuovou bombu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britské síly v Afghánistánu používají jednu z nejsmrtelnějších zbraní, tzv. vakuovou bombu, s jejímž používáním mají zkušenosti zejména USA a Rusko. Podle nedělníku Sunday Times předcházela nasazení zbraně Brity dlouhá debata právníků. Ti se nakonec rozhodli zbraň nově definovat a její nasazení posvětit.

Foto: Profimedia.cz

Schéma výbuchu termobarické střely

Článek

Nasazení termobarické zbraně Hellfire AGM-114N proti povstalcům z hnutí Tálibán přiznalo ministerstvo obrany. Výsledky si pochvaluje a zbraň kromě vrtulníků Apache brzy ponesou i bezpilotní stroje Reaper, ovládané z letecké základny Creech v Nevadě.

Střely armáda nasadila už před pár měsíci poté, co si britští piloti stěžovali na neúčinnost standardních protitankových střel. Američané stejný problém v Iráku vyřešili nasazení termobarických střel už dříve.

Termobarickou zbraň, nebo vakuovou pumu, nasadily USA už i ve vietnamské válce. V Afghánistánu ji v 80. letech použil i Sovětských svaz. Rusko ji v 90. letech nasadilo při ofenzivě v Čečensku.

Z obětí vysaje vzduch a rozmačká jejich těla

Výbuch pumy doprovází silná tlaková vlna. Následující podtlak z obětí vysaje vzduch, rozmetá jejich orgány a rozmačká jejich těla.

Zbraň je natolik kontroverzní, že právní experti britské vlády v debatě ohledně jejího nasazení v souladu s mezinárodním právem strávili 18 měsíců. Nakonec se rozhodli zbraň předefinovat.

"Od termínu termobarická zbraň jsme vzhledem k tomu, že není mezinárodně uznáván, upustili. Nazýváme ji zdokonalenou výbušnou zbraní,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany. Sunday Times nicméně upozorňuje, že výrobce Lockheed Martin nadále zbraň AGM-114N uvádí jako termobarickou.

Termobarická zbraň, puma, munice

Též vakuová bomba. Byla vyvinuta za 2. světové války v Německu. Ve vývoji později pokračovaly USA i Sovětský svaz. Zbraň byla použita ve Vietnamu, Afghánistánu, Čečensku či Iráku.

Laserem naváděné střely mají hlavice s explozivní hmotou. Doplněk tvoří konvenční nálože. První nálož v předem určené výšce nebo určeném okamžiku rozptýlí práškové palivo do vzduchu. Vzniklý oblak se pak vznítí a výbuch zničí veškeré zábrany. Vznikne silná tlaková vlna. Oběť se často oblakem zadusí, ještě než ji tlaková vlna rozmačká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám