Hlavní obsah

Britové odhalili síť tréninkových táborů islamistů

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Vyšetřovatelé objevili na idylickém britském venkově výcvikové tábory islámských radikálů. Centra byla odhalena v rámci čtyřletého vyšetřování, které v úterý uzavřel soudní verdikt nad skupinou sedmi radikálů. Ty uznal soud vinnými z porušováním zákonů o terorismu.

Foto: Metropolitan Police/Handout., Reuters

Tábory organizoval Mohammed Hamid.

Článek

Pětici mužů odsoudila porota za absolvování výcviku na tři a půl roku za mřížemi. O trestu pro zbývající dvě osoby se rozhodne za měsíc. Je mezi nimi i Mohammed Hamid - muž, který se prohlašuje za čelného představitele sítě Al-Kajdá v Evropě. Říká si Usáma bin Londýn a čeká ho trest za organizování výcvikových táborů a navádění k vraždě.

Šéf gangu zřizoval tábory v tradičně malebných oblastech Británie: v krajinné oblasti Lake District či v New Forestu na jihu. Nevyhýbal se ale ani místům v hrabstvích Kent, Berkshire či Východní Sussex, jež byla mnohem dostupnější kontrole úřadů. V jednom případě byl dokonce využit areál bývalé školy.

Rekruti se na tajných záběrech pořízených policistou, kterému se podařilo skupinu infiltrovat, učili zacházet se zbraněmi a nacvičovali bombové útoky či stínání hlavy. Tábory prošla i skupina mužů ze severní Afriky, která 21. července 2005 uskutečnila útok na systém londýnské veřejné dopravy. Atentáty se nezdařily kvůli vadným rozbuškám.

Vnitřní nepřítel

Britské zpravodajské služby a politikové opakovaně varují před teroristickou hrozbou přicházející zevnitř britské společnosti. Jonathan Evans, šéf bezpečnostní zpravodajské agentury MI5, před časem řekl, že Británii ohrožuje na 2000 potenciálních teroristů nacházejících se uvnitř jejích hranic.

„Vystavování ideologii islamistů - jejich radikalismu, extremismu a rozdělování světa na ‘oni a my’ - začíná v britských ulicích.“ (bývalý extremista Ed Husain na konferenci o terorismu v Brightonu)

Britské soudy řešili loni ve spojitosti s terorismem 37 případů. Od počátku letošního roku přibylo dalších 16, přičemž v pěti z nich byli obvinění uznáni vinnými.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám