Hlavní obsah

Britové chytili Čecha hledaného kvůli krádeži destiček z Terezína

Právo, Michael Švec

Jednoho z pachatelů odsouzených v souvislosti s krádeží více než osmi stovek bronzových destiček z náhrobků v terezínském památníku zatkla před Vánoci britská policie. Informovala o tom poté na svých stránkách.

Článek

Přesně 824 bronzových destiček se jmény obětí nacistických zločinů zmizelo z Národního ­hřbi­tova v Terezíně v dubnu 2008, policie následně obvinila tři muže, kteří 700 kg rozdrceného kovu přinesli do sběrny. Památníku vznikla škoda ve výši 1,7 miliónu korun.

Libora Mirgu, Miroslava Daňa a Petera Hricka původně litoměřický okresní soud potrestal 3,5 až 4,5 roku vězení za krádež, po odvolání jim ale byly tresty zmírněny. Obviněným, kteří se už v průběhu procesu zdržovali v zahraničí, se totiž nakonec podařilo prokázat jen zatajení věci, nikoliv už samotnou krádež.

I když zpráva britské policie nezmiňuje konkrétní jméno, z věku zadrženého vyplývá, že by jím měl být nyní Daňo (35), jenž v souvislosti s terezínskou krádeží dostal podmínku.

On také jako jediný z trojice odsouzených figuruje v databázi české policie jako hledaná osoba.

Muže zadrželi 21. prosince, když jeho vůz Nissan Micra zastavila hlídka poblíž nákupního centra u obce Birstall v hrabství West Yorkshire. Poté, co si policisté jeho jméno prověřili v databázi, zjistili, že na něj ČR vydala evropský zatykač právě kvůli terezínskému případu.

Skrýval se na různých místech v Británii

Zadrženého umístili do vazby, kde zůstane po dobu vydávacího procesu, informovaly policejní stránky.

„Myslím, že žil v různých částech Spojeného království a jeho zadržení ve West ­York­shire ukazuje, jak profesionálně naši policisté přistupují k práci,“ řekl tamní policejní šéf Pat Casserly. „Těší mě, že jsme byli schopni sehrát malou roli ve vyšetřování tohoto otřesného zločinu,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám