Hlavní obsah

Británii ochromil sníh a led

Londýn
Aktualizováno

Přívaly sněhu a náledí způsobily značné problémy na britských silnicích, uvedla v úterý BBC. Zavřeny byly stovky britských škol, zejména ve Skotsku a na severu Anglie. Mimo provoz byla i letiště v Leedsu, Liverpoolu a Manchesteru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Británii ochromil sníh a ledVideo: Reuters

 
Článek

V noci sněžilo na severu Walesu, severu Anglie a ve Skotsku, kde teplota poklesla na patnáct stupňů pod nulou. Čeká se že během úterý napadne dalších deset až 25 centimetrů sněhu i na jihu země.

Většina vlaků včetně dálkových měla značné zpoždění a některé byly zrušeny, deset jich nevyjelo na trať mezi Londýnem a Leedsem. Dálnice M1, M5, M6 a M42 byly ucpané kvůli nehodám na kluzkém povrchu.

Zaveden byl i regulační stupeň na odběr plynu, protože požadavky vzrostly o třicet procent oproti normálu.

Podle předpovědí bude mráz Británii svírat téměř až do konce ledna. Chladný byl už loňský prosinec. Patřil tak podle záznamů k nejstudenějším vůbec.

Mráz a sníh trápí i další evropské země

V Evropě na mnoha místech zůstávají kvůli sněhu úplně či částečně uzavřeny silnice, a to hlavně v horských oblastech. V rakouském Tyrolsku na dálnici D13 musel kvůli závějím zůstat uzavřený jízdní pruh. V Alpách dál hrozí pád lavin.

V Polsku  dál panují nízké teploty, i když už neklesly tak hluboko pod bod mrazu jako z neděle na pondělí, kdy bylo v Bialystoku při zemi naměřeno mínus 31 stupňů Celsia. V zemi umrzlo za letošní zimu už 122 osob.

V Polsku ale umírají i lidé, kteří se snaží si doma přitopit, v pondělí večer našli záchranáři v obci Žyrardów ležící jihozápadně od Varšavy  v bytě čtyři udušené.

Reklama

Výběr článků

Načítám