Hlavní obsah

Británii a Francii zasáhla bouře, statisíce lidí zůstaly bez proudu

Londýn/Paříž

Vánoční bouře, která zasáhla Británii a Francii, za sebou zanechala nejméně pět mrtvých. Bez proudu se podle BBC a agentury DPA ocitlo 100 000 britských a 240 000 francouzských domácností. V Británii se doprava potýká se značnými problémy, železnice hlásí zpoždění, některé tratě jsou zcela uzavřeny. Nejezdí například vlakový expres, který spojuje letiště Gatwick s centrem Londýna.

Foto: Mal Langsdon, Reuters

Bouře bičovala francouzské pobřeží.

Článek

Již v pondělí zabila bouře ve Walesu a na severu Anglie dva lidi, další žena zahynula v západní Anglii při autonehodě. K té došlo podle televize SkyNews následkem obtížných povětrnostních podmínek. Silný vítr, který nyní zasáhl Severní Irsko a Skotsko, připravil na jihu Anglie o elektřinu 100 000 domácností. Podle meteorologů by na severu Británie mohla vichřice dosáhnout rychlosti až 145 kilometrů v hodině.

Rozmary počasí zkomplikovali tisícům lidí cestu domů na svátky. Společnost South West Trains, která provozuje vlaková spojení na jihozápadě Anglie, oznámila, že žádná z jejích souprav nejméně do 11:00 SEČ nevyjede, neboť do té doby nebude možné dokončit kontrolu tratí. Společnost Virgin varovala cestující před zpožděními a výlukami, s následky bouře se stále ještě vyrovnává také společnost First Great Western.

Foto: Mal Langsdon

Bouře ve Francii lákala i velké množství fotografů.

Gatwický expres v úterý ráno nevyjel, neboť noční řádění živlu přerušilo trať. Potíže má také letecká doprava. Londýnské letiště Gatwick hlásí podle AP "závažné výpadky elektřiny", lety tak nabírají zpoždění. Problémy se nevyhnuly ani britským silnicím. Záchranáři během noci zachránili 25 lidí z aut, která uvízla na zaplavených silnicích. Bouře ve Francii nejhůře zasáhla severozápad země, kde podle všeho zemřeli dva lidé. Jen v Bretani zůstalo bez elektřiny 130 000 domácností.

V pondělí zemřelo na staveništi Saint-Germain-de-Tallevende 12leté dítě, na které se zřítila zeď. K pádu zdi podle úřadů zřejmě přispěla bouřka. Asi 200 kilometrů severozápadně od bretaňského Brestu smetla vlna z nizozemské nákladní lodi ruského námořníka. Pátrání po jeho osudu sice pokračuje, záchranáři mu ale mnoho šancí na přežití nedávají. Podle DPA se do problémů dostalo i samotné nizozemské plavidlo, kterému musel přispěchat na pomoc remorkér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám