Hlavní obsah

Británie zakáže cesty z Jižní Ameriky a Portugalska

Londýn

Británie kvůli nové variantě koronaviru objevené v Brazílii od pátku zakáže příjezdy ze zemí Jižní Ameriky a Portugalska, informoval ve čtvrtek zpravodajský portál BBC.

Foto: Toby Melville, Reuters

Letadla britské společnosti Virgin Atlantic odstavené na londýnském letišti Heathrow

Článek

Přicestovat do země budou moci pouze britští a irští občané nebo cizinci, kteří mají v Británii právo na dlouhodobý pobyt, pro ně však bude platit povinnost uchýlit se po svém příjezdu na deset dní do izolace, oznámil ministr dopravy Grant Shapps.

Zákaz bude platit od pátku čtyř hodin ráno GMT (pět hodin SEČ) a bude se vztahovat na všechny, kdo v posledních deseti dnech pobývali v Argentině, Bolívii, Brazílii, Chile, Kolumbii, Ekvádoru, Francouzské Guyaně, Panamě, Paraguayi, Peru, Surinamu, Uruguayi, Venezuele nebo na Kapverdách.

Anglie a Skotsko jsou až do února v přísném lockdownu

Koronavirus

Shapps uvedl, že k těmto zemím bylo přidáno také Portugalsko kvůli tomu, že má dobré dopravní spojení s Brazílií. Pro portugalské silniční přepravce dovážející nezbytné potřeby však bude platit výjimka, upřesnila agentura AFP.

Britský premiér Boris Johnson ve středu uvedl, že brazilská varianta koronaviru ho "velmi znepokojuje". Jiná nová, potenciálně nakažlivější, mutace viru SARS-CoV-2 se již dříve objevila i v Británii. Mnoho států Střední a Jižní Ameriky tedy příjezdy z Británie omezilo.

Britové už po injekci nebudou muset čekat 15 minut, očkování se urychlí

Koronavirus

V Británii s covidem-19 již zemřelo přibližně 85 000 lidí, což je nejvíce v Evropě, a tamní nemocnice jsou na hranici svých možností. V zemi se nedávno objevila nová, nakažlivější varianta.

Brazilská varianta koronaviru pochází z oblasti Amazonie, nedávno se prokázala také v Japonsku. Vědec Felipe Naveca, který se zabývá mutacemi registrovanými na severu Brazílie, agentuře AFP sdělil, že tato varianta může být stejně nakažlivá jako ty ze Spojeného království či Jihoafrické republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám