Hlavní obsah

Británie vydala radikálního duchovního abú Katadu do Jordánska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie po několikaleté právní bitvě vydala v sobotu radikálního muslimského duchovního abú Katadu do Jordánska. Muž, považovaný kdysi za „velvyslance někdejšího šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina v Evropě”, má být v Jordánsku znovu souzen za přípravu atentátů. Letoun s palestinským rodákem odstartoval v neděli nad ránem z Británie.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Letadlo RAF, do kterého naložili abú Katadu.

Článek

Londýn usiloval o Katadův odchod několik let, protože ho považoval za hrozbu pro Británii. V Jordánsku už byl v nepřítomnosti usvědčen z podílu na teroristických činech a hrozí mu tam nový proces.

Podle AFP letoun britského Královského letectva (RAF) s Katadou na palubě odstartoval ze základny Northolt západně od Londýna ve 2:46 (3:46 SELČ). Po pěti hodinách přistál v Ammánu.

Foto: Neil Hall, Reuters

Abú Katada na archivním záběru

„Tento nebezpečný muž byl odvezen z našeho pobřeží, aby stanul před soudy ve své vlastní zemi,” řekla podle zpravodajského serveru BBC britská ministryně vnitra Theresa Mayová.

Katada utekl v roce 1993 do Británie z Jordánska, kde byl pak v nepřítomnosti odsouzen k doživotnímu vězení za přípravu atentátů. V Británii strávil většinu času ve vězení, obžalován ale nikdy nebyl,  i když podle úřadů tvrdí, že získával peníze pro teroristické útoky. Bitva o jeho deportaci do Jordánska Británii vyšla na 1,7 miliónu liber (51 miliónů korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám