Hlavní obsah

Británie tvrdě omezí imigraci kvůli nezaměstnanosti

Novinky,
Londýn

Britské ministerstvo vnitra v úterý uvedlo, že od dubna radikálně omezí počet přistěhovalců ze zemí mimo EU na 21 700 ročně plus nějaké výjimky. Uvedla to televize SkyNews. V současnosti se přitom do Británie přistěhuje 196 000 lidí ročně. Důvodem je nezaměstnanost ve výši 7,7 procenta.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová

Článek

Z třinácti tisíc na tisíc bude omezen počet lidí, kteří se přistěhují bez zajištěného místa. Tuto šanci dostanou jen mimořádně schopní a výjimeční lidé, zejména sportovci, umělci a vědci.

Ministryně vnitra Theresa Mayová uvedla, že mnozí tuto šanci zneužívali: "Až třicet procent z nich pracuje na místech, kde není potřeba vzdělání, jako je doplňování zboží, nebo taxikaří či pracují v ochrankách a někteří nemají žádnou práci."

Přistěhovat se také bude moci 20 700 lidí, kterým bude v Británii nabídnuta práce. Povolení ale budou vydávána pouze pro zaměstnání, pro která je nutné vysokoškolské vzdělání, uvedla ministryně Mayová.

Opatření se nebudou týkat občanů zemí Evropské unie ani zaměstnanců, kteří vydělávají přes 40  000 liber ročně (1,2 miliónu korun ročně) a do Británie se stěhují kvůli změně pracovního místa v rámci své firmy. To je ústupek britským podnikatelům, kteří už před představením vládního plánu varovaly, že by omezení imigrace mohlo vést k tlaku na růst mezd a k omezení konkurenceschopnosti britské ekonomiky.

Zastánci opatření ale tvrdí, že pouze přísnější přístup k přistěhovalectví zabrání sociálním problémům v zemi. Míra nezaměstnanosti v Británii se totiž v příštím roce může ještě zvýšit, protože státní správa v rámci úsporných opatření uvažuje o propuštění půl milionu zaměstnanců.

Tvrdší přístup k imigraci také při kampani před květnovými volbami slibovaly všechny tři velké britské strany - nyní vládnoucí konzervativci a liberálové i opoziční labouristé.

Mayová sdělila, že má opatření vést k tomu, že místo 196 000 lidí se do Británie ročně přistehuje jen pár desítek tisíc osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám