Hlavní obsah

Británie se loučí s princem Philipem

Lidé se v sobotu alespoň na dálku loučí se zesnulým princem Philipem. A to i přesto, že účast na pohřbu je striktně omezená. Navzdory prosbě Buckinghamského paláce, aby lidé vzhledem k pandemickým opatřením k Windsoru a londýnskému sídlu britské královny nenosili květiny, u plotů jich stále přibývá. A lidé chodí i v den pohřbu, i když jen jednotlivě.

Foto: Reuters

Británie se loučí s princem Philipem

Článek

Od rána panuje ve Windsoru čirý ruch. K hradu se nevalí tisíce lidí, jak by tomu bylo za normálních okolností, své místo ale zaujímají příslušníci ozbrojených sil, policisté a zástupci médií. Oltář v kapli je již vyzdoben insigniemi zesnulého prince.

Královna se soukromě naposledy rozloučí se svým manželem ještě předtím, než bude rakev s tělem prince Philipa převezena do kaple Svatého Jiřího.

Podle arcibiskupa z Canterbury, který bude sloužit pohřební mši, královna dosud prokázala „neobyčejnou důstojnost a neobyčejnou odvahu“, sobotní pohřeb pro ni však bude „velmi úzkostlivým momentem“ a doufá, že se za ni národ bude modlit. Kaple svatého Jiřího je pomalu zdobena v přípravách na odpolední obřad.

Ve Windsoru se hromadí květiny a věnce

Pohřeb se uskuteční ve čtyři hodiny odpoledne středoevropského času, už od rána se však k Windsorskému hradu i k Buckinghamskému paláci trousí lidé, aby, stejně jako řada dalších v průběhu minulého týdne, vzdali zesnulému princi hold. Město je však tiché a prázdné.

Už v pátek navštívili místo, kde leží nespočet květin, syn prince Philipa a královny Alžběty, princ Edward se svou chotí Sophií, vévodkyní z Wessexu, a dcerou Louise. Květiny, věnce a vzkazy si dojatě prohlíželi zhruba patnáct minut.

Foto: Steve Parsons, ČTK/AP

Zleva: Hraběnka z Wessexu Sophie, Lady Louise Windsor a princ Edward před kaplí sv. Jiří ve Windsoru procházejí mezi květinami.

Mezi věnci se nacházely rovněž ty od skotské premiérky Nicoly Sturgeonové, britského premiéra Borise Johnsona či královského námořnictva. „Národ vám dluží víc, než mohou vyjádřit slova,“ stojí na věnci od Johnsona.

Obřad začne celonárodní minutou ticha

Samotný pohřeb započne smutečním procesím dvacet minut před čtvrtou hodinou středoevropského času. Toho se zúčastní nejbližší příbuzní včetně královny, která bude procesí uzavírat ve svém voze Bentley.

Britská armáda nacvičovala na pohřeb prince Philipa. Palác prozradil detaily obřadu

Koktejl

Procesí na chvíli zastaví, aby prince Philipa na poslední cestu vyprovodily smuteční salvy. Po příjezdu ke kapli svatého Jiřího se rakve opět chopí příslušníci Královské námořní pěchoty a odnesou ji dovnitř.

Foto: Pool, Reuters

Felští pony prince Philipa pojedou v pohřebním průvodu

Smuteční obřad započne ve čtyři hodiny SEČ celonárodní minutou ticha. Následný ceremoniál bude mít zhruba padesát minut. Poté bude rakev s ostatky prince Philipa uložena do krypty pod kaplí.

Reklama

Výběr článků

Načítám