Hlavní obsah

Británie razantně posílí bezpečnostní opatření

LONDÝN

Britský premiér Gordon Brown ve středu v parlamentu oznámil výrazné zostření preventivních opatření proti případným teroristickým útokům na letištích, nádražích i v přístavech. Přibude bezpečnostních bariér i míst, kam bude zakázáno vjet, ale od příštího roku si budou moci pasažéři letadel brát s sebou více příručních zavazadel.

Článek

"Nic nemá větší prioritu než bezpečí a bezpečnost našich lidí a budov," řekl poslancům premiér Brown.

Zpřísněná bezpečnostní opatření budou zavedena na všech letištích, umožní však cestujícím brát si od 7. ledna více než jen jedno zavazadlo. Zavedena také budou na 250 největších nádražích, kde se nainstalují i rámy na kontrolu zavazadel, stejně jako v přístavech a stovce dalších citlivých míst. Na řadě míst budou také vybudovány zátarasy a bude do nich zakázán vjezd.

Strážci se objeví i v kinech, divadlech, restauracích, hotelích, na stadiónech a v nákupních střediscích i na nemocnicích, školách a svatostáncích.

Náklady na bezpečnost vzrostou o miliardu liber

Současný rozpočet na bezpečnost, který činí 2,5 miliardy liber, vzroste v roce 2011 na 3,5 miliardy a na dvojnásobek naroste ze současných dvou tisíc počet lidí v bezpečnostní služeb. Měla by vzniknout nová jednotka, ve které se pojí policie s bezpečnostními službami, a bude se zabývat nejen potenciálními teroristy, ale také lidmi, kteří by se mohli dostat pod jejich vliv.

Architekti také dostanou za úkol stavět budovy, které jsou odolnější proti účinkům výbuchů.

Nový plán je reakcí na neúspěšné atentáty v Glasgowě a v Londýně.

Opozice ale je proti. Podle vůdce toryovské opozice Davida Camerona Brown vyslovil "řadu dobrých nápadů", ale zdůraznil, že "jako národ potřebujeme tvrdě bránit své svobody". Liberálům zase vadí možnost zadržování případných podezřelých s tím, že by nemělo přesáhnout současných 28 dní předběžné vazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám