Hlavní obsah

Británie podle tisku plánuje hraniční kontroly pro veškeré zboží z EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský premiér Boris Johnson připravuje od příštího roku zavedení úplných celních a hraničních kontrol pro veškeré zboží, které vstoupí do Británie z Evropské unie. Plán, který je radikální změnou proti plánům předloženým před loňskými volbami, má zvýšit tlak na EU před jednáním o obchodu, napsal list The Daily Telegraph s odvoláním na zdroj z britské vlády.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Přístav Dover

Článek

Británie opustila EU v pátek o půlnoci SEČ s dočasnou dohodou, která odstartovala období 11 měsíců, ve kterém Johnson plánuje jednání o dohodě o volném obchodu podobné té, která funguje mezi Kanadou a EU, připomněla agentura Reuters.

Jeden z vládních úředníků listu řekl, že v plánu je úplná kontrola veškerého dovozu z EU, včetně vývozních, bezpečnostních a veterinárních dovozů. Britští vyjednavači doufají, že hrozba přísnějších kontrol v případě, že nebude uzavřena dohoda, způsobí, že EU bude ochotnější přistoupit na britské podmínky, píše list.

Bez dohody uvalí EU od příštího roku na dovoz zboží z Británie cla. I s dohodou budou pravděpodobně na obou stranách hranice realizovány zvláštní kontroly. Britská centrální banka Bank of England minulý týden kvůli tomu varovala, že to může příští rok poškodit růst obchodu i ekonomický růst.

Britské podniky se bojí

Intenzita těchto kontrol bude mít vliv na náklady britských podniků, které spoléhají na dodávky zboží v přesný čas, jako jsou automobilky a supermarkety. Někteří se obávají, že i malé zpoždění na hranicích může způsobit, že nebudou konkurenceschopní nebo to sníží výběr pro kupující.

Mluvčí Johnsonovy kanceláře v reakci na zprávu uvedla, že změna je nevyhnutelná. "Opouštíme celní unii EU a jednotný trh. To znamená, že podniky se budou muset připravit na život mimo," prohlásila.

Kolem pobrexitových podmínek studia v Británii panuje nejistota

Věda a školy

Britská obchodní kontrola (BCC) uvedla, že vláda by měla po skončení přechodného období upřednostnit pokračující volný tok zboží přes přístavy. "Náklady se zvyšují s každou novou procedurou nebo zpožděním a každá libra utracená za přizpůsobení se novým požadavkům znamená o libru méně na školení, vybavení nebo získání nových zákazníků," řekl generální ředitel BCC Adam Marshall.

Podle údajů britského statistického úřadu z roku 2016 se EU podílela na britském dovozu 54 procenty a na vývozu 43 procenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám