Hlavní obsah

Británie plánuje posílat nelegální migranty do Rwandy

Londýn
Aktualizováno

Britská vláda v čele s premiérem Borisem Johnsonem připravuje plán, který má nekompromisně zkrotit ilegální migraci. Část žadatelů o azyl hodlá odesílat do záchytných táborů v africké Rwandě, kde by měli migranti čekat až do vyřízení žádosti. Ve čtvrtek o tom informovala BBC a další britská média.

Foto: Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Britská ministryně vnitra Priti Patelová už podle BBC odletěla do Afriky podepsat dohodu se zástupci Rwandy. Premiér Johnson, jehož kabinet kontroverzní plán na přesuny žadatelů o azyl na černý kontinent připravoval v tichosti, se k věci zatím nevyjádřil. Podrobnosti slibuje sdělit později.

Podle informací deníku The Daily Mail by měli být do 6500 kilometrů vzdálené Rwandy přesouváni žadatelé ze zemí Afriky i Blízkého východu. Podobnou praxi využívají Australané, kteří zachycené migranty bez patřičného povolení posílají do táborů na ostrovech Nauru a Manus.

Návrh už si vysloužil kritiku opozice i lidskoprávních organizací. Labouristé se nechali slyšet, že je realizace takového projektu v praxi „neproveditelná, neetická a vyděračská”.

První žadatelé o azyl pošle vláda do Rwandy v nejbližších měsících. Aktuálně hledá hostel, ve kterém by lidé mohli bydlet. Ministryně vnitra Patelová je přesvědčena, že zákon neodporuje britskému ani mezinárodnímu právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám