Hlavní obsah

Británie nechala mučit své občany v Pákistánu

– Londýn
Novinky, Alex Švamberk

Británie předávala zadržené osoby podezřelé z terorismu do Pákistánu, kde je tamní tajné služby mučily. Píše o tom v úterý britský list Guardian. Tuto praxi tvrdě zkritizovala organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). O této praxi věděl i minulý britský premiér Tony Blair.

Článek

V Pákistánu podezřelé vyslýchala nechvalně známá pákistánská tajná služba ISI a méně známá IB. Pákistánští agenti sdělili HRW, že Britové věděli, jaké uplatňují metody výslechu, a byli s jejich činností velmi spokojeni a oceňovali ji.

Pákistánští agenti řekli, že britští agenti jim „dýchali na krk, aby získali informace“, a že byli „vděční, že použili všechno možné", aby tyto informace ze zadržených vydolovali.

Mimo jiné byli podezřelí biti, bičováni, byl jim odepírán spánek, trhali jim nehty, což byl případ Rangzieba Ahmeda, a hrozili jim, že proti nim použijí elektrickou vrtačku. Někdy po mučení převzali výslech o pákistánských kolegů sami Britové.

Mučené i cévkovali

Zeshann Siddiqui byl před výslechem bit, cévkován a nadrogován. Mučen byl na základě žádosti MI6, kteří si byli vědomi, že IB použije "tradiční způsob práce“. Britové byli podle zdroje HRW velmi spokojeni, když viděli, jak je připravován k výslechu. Siddiqui byl nakonec propuštěn bez obvinění.

Do Pákistánu byli převáženi mladí Britové pocházející často právě z Pákistánu, kteří byli podezřelí z teroristických činů.

HRW na zprávě pracovala rok a zjistila, že nezákonné aktivity bránily tomu, aby někteří podezřelí byli stíhání před britskými soudy. Šlo mimo jiné o Rashida Raufa, který byl zapleten do spiknutí, jehož cílem bylo spáchat pumové atentáty v letech přes Atlantik, byl tak krutě mučen, že  nebylo možné jej stíhat v Británii, neboť by to skončilo katastrofou. Na muži bylo příliš vidět fyzické týrání.

Británie přitom podepsala Konvenci proti mučení, které zakazuje tuto metodu využívat. Podle HRW fakt, že ji podepsala znamená, že musí toto obvinění vyšetřit, protože se k tomu podpisem konvence zavázala.

Ředitel MI5 Jonathan Evans minulý týden obhajoval spolupráci se zahraničními tajnými službami, o nichž je známo, že používají mučení. Podle něj to pomohlo odvrátit mnoho teroristických útoků po 11. září a zachránilo mnoho životů Britů.

Guardian už dříve informoval, že běžnou praxí agentů britských zpravodajských služeb bylo převézt vyslýchané do zámoří, kde zákony nezakazují mučení. O tomto postupu věděl i Tony Blair, tvrdí Guardian. Blaira opakovaně žádal o vyjádření, ale jeho mluvčí pouze vždy vyhýbavými slovy popřel, že by Blair mučení schvaloval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám