Hlavní obsah

Británie naočkovala rekordní počet lidí včetně Johnsona. Dostal AstraZeneku

Londýn

Zdravotníci ve Velké Británii v pátek aplikovali 660 276 dávek vakcíny proti covidu-19, což je nejvíce během současné očkovací kampaně. Jedním z těch, kdo dostali injekci s přípravkem od firmy AstraZeneca, byl premiér Boris Johnson. Řekl, že vůbec nic necítil.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson dostává vakcínu od společnsti AstraZeneca

Článek

Agentura Reuters napsala, že Británie se blíží okamžiku, kdy polovina dospělých bude mít za sebou aspoň první dávku očkování. Tu dostalo 26,264 milionu lidí, obě dávky jich dostalo 2,011 milionu.

Za poslední den v zemi s necelými 67 miliony obyvatel přibylo asi 4800 případů koronavirové infekce, hlášeno je také 101 případů úmrtí.

Otloukánek AstraZeneca má v Británii méně případů trombózy než Pfizer

Koronavirus

Vláda tento týden upozornila, že v dubnu očekává, že se tempo imunizace zpomalí kvůli omezení dodávek vakcíny od indického výrobce a kvůli tomu, že je nutné otestovat stabilitu 1,7 milionu dávek očkovací látky. Británie nakupuje vakcíny vyvinuté společností AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou a ty od firem Pfizer/BioNTech.

Johnson měl těžký průběh covidu

Johnson, který kvůli závažnému průběhu covidu-19 loni na jaře strávil několik dnů na jednotce intenzivní péče, dnes po očkování lidem vzkázal, že jim ho doporučuje. Každého, kdo dostane informaci o tom, že je pro něho vakcína dostupná, poprosil, aby si ji nechal aplikovat.

„Je to ta nejlepší věc pro vás, pro vaši rodinu a kohokoliv jiného,” řekl Johnson.

Reklama

Výběr článků

Načítám