Hlavní obsah

Británie nadobro opustila EU, kolaps dopravy se nekoná

Dover

Velká Británie není od páteční půlnoci členem EU, skončilo přechodné období. Obavy o to, že formality na hranicích budou znamenat dlouhé kolony kamionů kvůli celním formalitám, se zatím nenaplnily. Především kvůli pátečnímu státnímu svátku a víkendu. Parkoviště v anglickém Doveru je prázdné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záběry z DoveruVideo: Reuters

 
Článek

„Všechno šlo dobře, všechno funguje jako před půlnocí," řekl po prvních kontrolách mluvčí společnosti Eurotunnel John Keefe.

Ani rumunský řidič jedoucí do Británie nepředpokládá, že by se nějak zhoršilo odbavování. Na hranicích jen oskenovali jeho čárový kód, odbaven byl během několik sekund.

Problémy zaznamenali na britsko-irské hranici, kde úřady ve velšském přístavu Holyhead odmítly vpustit na trajekt asi šest kamionů směřujících do Irska, protože neměly v pořádku dokumenty.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Kamion v doverském přístavu

Opravdovou zátěž bude znamenat až začátek pracovního týdne. Yann Leriche, šéf společnosti Getlink, která provozuje Eurotunel, agentuře Reuters řekl, že celní postupy bude zřejmě nutné vypilovat, nicméně je přesvědčen, že v následujících týdnech chaos nehrozí.

Kvůli koronavirovým opatřením jsou v Británii zavřeny mnohé obchody, pohyb zboží je tak částečně omezen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám