Hlavní obsah

Brit prodával armádám falešné detektory bomb, dostal sedm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Na sedm let poslal podle BBC do vězení londýnský soud Old Bailey sedmačtyřicetiletého podnikatele Garyho Boltona, který podával falešné detektory bomb GT200. Podle soudu byly krabice s anténou, jež měly údajně odhalit také drogy, tabák, slonovinu a peníze, zcela neúčinné. Bolton to věděl, a přesto prodával každý za deset tisíc liber (téměř 300 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

Gary Bolton před londýnským soudem

Článek

Bolton zařízení vyráběl doma. Neúčinné přístroje prodal do nejméně tuctu zemí včetně Thajska a Mexika. Kupovaly si je i zahraniční ozbrojené složky. Jeho společnost Global Technologies Ltd. měla z jejich prodeje roční obrat tři milióny liber.

Jeden zákazník ale podrobil zařízení rentgenovému zkoumání a zjistil, že uvnitř nic není, a tak si stěžoval. V roce 2010 expert ministerstva vnitra otestoval GT200 na žádost Úřadu pro fair obchodování a zjistil, že nejde o „věrohodný detektor bomb“, protože nemá žádné funkční části.

Foto: Profimedia.cz

Thasjký voják s nefunkčním detektorem bomb GT200

Británii si oficiálně stěžovalo Mexiko, protože zařízení nakoupilo pro svoji armádu, bojující s narkomafií. Využívala je i thajská armáda.

„Poskytovalo ryze náhodné výsledky,“ uvedl soudce a při čtení verdiktu dodal: „Vojáci, policisté, celníci a mnozí další zařízení důvěřovali, ale ono fungovalo náhodně. Porota shledala, že jste to věděl, a přesto jste (v prodeji) pokračoval. Vaše zisky byly ohromné.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám