Hlavní obsah

Breivik se chtěl vzdát, policista ale selhal při komunikaci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Norská televize TV2 zveřejnila telefonát, ve kterém Anders Behring Breivik nabízí, že se vzdá policii, ale operátor zazmatkoval, načež pravicový radikál zavěsil. Dál pokračoval v střelbě do lidí na ostrově Utøya, kde 22. července zabil 69 osob.

Článek

V prvním telefonátu Breivik řekl: „Jsem velitel norského hnutí odporu proti komunistům Anders Behring Breivik. Nyní jsem na Utøyi a chci se vzdát."

Foto: Reuters

Anders Behring Breivik při převozu k soudu

Ve chvíli, kdy po něm operátor chtěl, aby mu nadiktoval svoje číslo, Breivik řekl, že volá z mobilu, který není jeho. Operátor se začal zcela nesmyslně ptát, jaké že je jeho jméno. V tu chvíli Breivik zavěsil a pokračoval ve střelbě, uvedly listy Guardian a Mirror.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Masakr na dětském táboře v NorskuVideo: Reuters

Po dvaceti minutách zavolal střelec podruhé a řekl policii: „Ukončil jsem svou operaci. Chci se vzdát“. V tomto hovoru, jehož audionahrávka zveřejněna nebyla, se označil za člena templářských rytířů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Norský extrémista v antimuslimském videuVideo: Reuters

Breivikův obhájce Geir Lippestad řekl, že tyto nahrávky jen dále podporují pochybnosti o duševním zdraví jeho mandanta.

Proti zveřejnění protestoval John Christin Elden, který zastupuje oběti. Podle něj to je nevítané připomenutí toho, co se stalo: „Nejsou moc šťastní, když ve svých obývácích slyší ve vysílání jeho hlas. Platí to zejména u těch, kteří byli na ostrově a slyšeli ho křičet.“

Selhání policie

Zveřejnění je důležité i kvůli tomu, aby se vyjasnilo, zda policie neselhala při zásahu, jak se uvádí. Zmiňován byl nejen její pozdní příjezd na ostrov, protože neměla vrtulník, ale také nevhodná reakce na Breivikův telefonát.

Breivik poprvé zavolal policii 50 minut poté, co dorazil na ostrov Utøya. Tvrdí, že policii volal desetkrát, ale dovolal se jen dvakrát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám