Hlavní obsah

Bouře Friederike má nejméně devět obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně devět obětí na životech si vyžádala čtvrteční bouře Friederike na západě Evropy, uvedla v pátek stanice Deutsche Welle. Šest mrtvých hlásí Německo, dva Nizozemsko a jednoho Belgie. V Německu a v Nizozemsku byla zastavena vlaková doprava.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nizozemskem se prohnala větrná bouřeVideo: Reuters

 
Článek

V Německu byla bouře Friederike nejsilnější od roku 2007, kdy ji pustošil orkán Kyrill. V pohoří Harz na vrcholu Brockem dosáhl vítr v nárazu rychlosti 203 kilometry za hodinu, za Kyrilla to bylo o jeden méně.

Z Německa je hlášeno nejméně šest obětí orkánu. Dvěma z nich jsou zasahující hasiči, jeden zemřel v porýnské obci Sundern, druhého zabil v durynském Bad Salzungenu padající strom. Tam musela nakonec být nasazena k odstraňování škod i armáda, která použila transportér typu Marder.

Foto: Kirchner Guido, ČTK

Vyvrácený strom zablokoval trať v Münsteru

Německé dráhy v pátek ráno oznámily, že částečně obnovily dálkový provoz. První expres ICE z Mnichova vyjel do Frankfurtu ve 3:25. Některá omezení ale nadále trvají - zatímco na jihu už je provoz v zásadě normální, na severu se teprve obnovuje podle toho, jak se postupně odstraňují škody, zejména popadané stromy.

Zablokované jsou především tratě v Severním Porýní-Vestfálsku a v Dolním Sasku, kde orkán udeřil nejsilněji. I v Bavorsku platí restrikce. Místní vlaky ale jezdí bez větších omezení.

Problémy jsou také na silnicích, na dálnici A7 mezi Dolním Saskem a Hesenskem hrozí pády stromů, a tak zůstala uzavřena, stejně jako A72, kde narazil řidič kamiónu do konce kolony, přičemž zemřeli dva lidé, nehoda ale není přímo způsobena bouří, uvedla DPA. Ve čtvrtek byly uzavřeny všechny silnice v západní části pohoří Harz.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Větrem převrácený přivěs zablokoval dálnici A71 u Erfurtu

Vážné problémy způsobila bouře v Německu také v letecké dopravě. Zrušeno bylo mnoho vnitrostátních spojů, zejména kvůli ochromení západoněmeckých letišť.

Škody v Nizozemsku dosahují 50 miliónů

V Nizozemsku zabily padající stromy nebo sutiny nejméně dva lidi a vítr způsobil škodu za 50 miliónů eur. Orkán tam dosáhl v poryvech rychlosti až 140 kilometrů za hodinu, strhával střechy a lámal stromy.

Kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám byla v Nizozemsku ochromena letecká doprava, což se projevilo i na spojení s ČR. Zrušeno bylo nejméně 260 letů. Na mnoha místech Nizozemska nejezdily ani vlaky, autobusy nebo tramvaje. V pátek už byla železniční doprava obnovena, ale nejezdí vlaky z Leidenu na amsterdamské letiště. Vítr převrátil celkem 66 kamiónů.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Vichr převrátil přívěs u Erfurtu

Asi 35 kilometrů jižně od Bruselu řidiče zabil vyvrácený kmen.

Spadané stromy způsobily komplikace v dopravě také na mnoha místech Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám