Hlavní obsah

Bosenský generál Delič byl v Haagu odsouzen na tři roky

– HAAG

Bývalý velitel armády bosenských muslimů Rasim Delič byl haagským tribunálem pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii odsouzen ke třem rokům vězení. Soud Deliče potrestal za kruté zacházení s válečnými zajatci. Další skutky mu soud nedokázal.

Foto: Peter Dejong, Reuters

Rasim Delič před haagským tribunálem

Článek

Delič se haagskému soudu přihlásil již v roce 2005. Následně proti němu bylo vzneseno obvinění z toho, že v mezidobí let 1992 až 1995 nezabránil zabití a mučení zajatců.

Obžaloba tvrdila, že Delič byl zodpovědný například za smrt 24 chorvatských zajatců, které jednotky bosenských muslimů zastřelili v roce 1993. Jednotky muslimských bojovníků, kterým Delič velel, byly složené mimo jiné i z mudžahedínů, kteří si prošli válkou v Afghánistánu.

Generál Delič byl viněn také z toho, že jemu podřízené jednotky mučily zajaté srbské vojáky i civilisty. Několik vojáků bylo údajně popraveno. Soudu se však nepodařilo prokázat, že Delič o tomto jednání věděl nebo se na něm podílel.

Delič tak byl odsouzen pouze za to, že srbští zajatci, kteří byli internováni v táboře Kamenica, byli ponižováni a mučeni. Soud za to poslal Deliče na tři roky za mříže.

S ohledem na to, že Delič již strávil rok ve vyšetřovací vazbě, setrvá ve věznici následující dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám